Παρόλο που στα Κύθηρα οι ροζέδες είναι γλυκό του γάμου, σήμερα τους βρίσκουμε στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία, αλλά και στα καφενεία. Σχεδόν πάντα είναι εξαιρετικοί, αφού δεν έχουν βιομηχανοποιηθεί, και τους φτιάχνουν, όπως και τα ξεροτήγανα, οι νοικοκυρές του πανέμορφου νησιού.
Υλικά
(για 35 ροζέδες)
4 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
3 φρυγανιές τριμμένες ή 1/2
κούπα σιμιγδάλι
½ κουτ. γλυκού κανέλα
λίγο γαρίφαλο (προαιρετικά)
άχνη ζάχαρη
για το σιρόπι
1 ½ φλιτζάνι μέλι
5 κουταλιές νερό
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ,
μέχρι να γίνουν σαν σπασμένο ρύζι. Δεν ασπρίζουμε τα αμύγδαλα, αλλά τα αφήνουμε
με τη φλούδα τους. Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι Σε βαθύ μπολ
ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τη φρυγανιά ή το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το σιρόπι
και τα αρωματικά. Πλάθουμε σε στρογγυλές μικρές πιτούλες (σαν κουραμπιέδες), ή
τους δίνουμε ένα άλλο σχήμα με ένα κουπ πατ, πάχους 1 εκ. Αραδιάζουμε τα
γλυκάκια σε ταψάκι σκεπασμένο με λαδόχαρτο και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο
φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν. Όταν κρυώσουν οι ροζέδες, τους αλείφουμε με
ανθόνερο (αν θέλουμε, το αραιώνουμε με λίγο νερό) και τους τυλίγουμε μετά σε
άχνη ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου