Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΠΟΥΡΔΟΠΙΤΑ η ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΙΑ


... κινήσαμε το απόγιομα για το χωριό του σιορ Βαγγέλη... από το πέργουλό του κρεμόντανε καμιά δεκαριά σπούρδες που η μιτσότερη ήτανε σαν την κεφάλα του Αντζουλή μου... δελέγκου εθυμήθηκα την σχωρεμένη τη μάνα μου και τσι σπουδρόπιτες που εκάναμε αντάμα και είπα να πω και σε σας πως τσι κάναμε!

Υλικά

Για το πέτουρο (ζυμάρι για το φύλλο) καλαμποκάρευρο ή αλεύρι σπούρδα σε μπουτσούνια (κολοκύθα σε κομματάκια)
πατάτες σε μπουτσούνια
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό
4-5 αυγά
δυο λίτρες γάλα (1 κιλό)

Εκτέλεση

Στην αρχή κάναμε το πέτουρο (φύλλο), το ζυμάρι που στρώναμε στον πάτο του ταψιού.
Εζεματίζαμε τότσο καλαμποκάλευρο με κανα-δυο πρέζες αλάτι , δηλαδή σε καυτό νερό ανακατώναμε το καλαμποκάλευρο και το δουλεύαμε μίσιαμε να γένει ζυμάρι, που το απλώναμε στον πάτο του ταψιού, αφού μπριχού (πριν) τού'χαμε ρίξει τρία τέσσερα κουτάλια λάδι.
Παραδίπλα, στη σκουτέλα, έχουμε κόψει την σπούρδα την έχουμε καθαρίσει και την έχουμε κόψει σε μιτσά μπουτσούνια (κομματάκια). Σύντα με την σπούρδα καθαρίζουμε πατάτες και τσι κόβουμε και αυτές σε μιτσά μπουτσούνια.
Βάνουμε το αλάτι μας, το πιπέρι μας, τότσο μαιντανό ψιλοκομμένονε, και λίγο σκόρδο και ούλα αντάμα τα ανακατώνουμε.
Ύστερις τα βάνουμε στο ταψί, που στον πάτο και τσι πάντες (πλαινά) έχουμε στρώσει το πέτουρο και το στρώνουμε με την κουτάλα να έρθει στο ίσιο.
Επειδή η σπούρδα έχει πολύ νερό δεν κουλουμώνουμε το ταψί με νερά, αλλά βάνουμε τότσο νερό, ίσια ίσια να μισοσκεπαστούνε τα μπουτσούνια τσι σπούρδας και τσι πατάτας, και απέ το βάνουμε στο φούρνο και το αφήνουμε ίσιαμε να στύψουμε τα νερά και να αρχινίζει να κοκκινίζει η κορφή του ταψιού.
Σε μια άλλη σκουτέλα, ίσιαμε να γενούνε όλα τούτα, έχουμε τσακίσει τα αυγά, ανάλογα με το πόσο τρανό είναι το ταψί μας, και τα χτυπάμε με το γάλα να δέσουνε, τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο, για είκοσι μινούτα (λεπτά) περίπου.
Μόλις φουσκώσει καλά και ροδοκοκκινίσει, το βγάνουμε και αφού το αφήκουμε λίγο να κρυώσει το κόβουμε.

Τη συνταγή διαβάσαμε στο Κερκυραϊκό περιοδικό «Σπεραντζάδα τσου Κορφούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου