Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ




Υλικά

5 κιλά ώριμες ντομάτες (προτιμότερο πομοντόρια)
3 κιλά μελιτζάνες (προτιμότερο τσακώνικες)
2½ κιλά πιπεριές Φλωρίνης
1-2 καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 τα φύλλα από 2 ματσάκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
 1 κουτ. σούπας σπόρους μάραθου, τριμμένους

Εκτέλεση

Βουτάμε τις ντομάτες (λίγες-λίγες) σε βραστό νερό για 1 λεπτό, για να αφαιρέσουμε εύκολα τη φλούδα. Τις κόβουμε στη μέση και πιέζουμε λίγο για να φύγουν τα σπόρια. Αφαιρούμε τον ομφαλό και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι στρωμένο με ένα πανί πυκνής ύφανσης (όχι τουλπάνι), π.χ. παλιό μαξιλάρι ή φθαρμένη πετσέτα, και τις αφήνουμε εκεί μέχρι να τελειώσουμε όλες τις άλλες δουλειές, για να στραγγίξουν.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, μέχρι να μαλακώσουν. Αν υπάρχει δυνατότητα, ψήνουμε τις μελιτζάνες σε φλόγα ή στα κάρβουνα, για να πάρουν αυτή την καπνιστή μυρωδιά που υπογραμμίζει τη γεύση του συνόλου. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από φλούδια και σπόρια και τις ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε όσο μπορούμε πιο ψιλά κομματάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
Σε τηγάνι με χοντρό πάτο αχνίζουμε τα κρεμμύδια με 1/2 φλιτζάνι νερό, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα ταψί και τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας κάθε τόσο για να στεγνώσει, να φύγουν δηλαδή τα υγρά που συγκρατεί η ντομάτα κυρίως. Το ταψί στο οποίο θα βάλουμε τη σάλτσα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, για να είναι το πάχος της σάλτσας το πολύ 2 δάχτυλα. Έτσι θα ψηθεί γρήγορα, γύρω στα 40 λεπτά, αν ο φούρνος είναι προθερμασμένος σωστά.
Έχουμε βαζάκια στεγνά, αποστειρωμένα και καυτά*, βάζουμε μέσα τη σάλτσα σιγά-σιγά για να μη μείνουν θύλακοι με αέρα. Τα κλείνουμε αμέσως και τα βάζουμε σε ταψί και στο φούρνο για 1 ώρα στους 100° C.

*Για να αποστειρώσουμε βάζα, τα πλένουμε με καυτό νερό, τα σκουπίζουμε με σιδερωμένη πετσέτα και τα βάζουμε στο φούρνο, στους 150° C, για 10΄ περίπου, μέχρι να στεγνώσουν καλά.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου