Υλικά
1.300 - 1.400 γραμμάρια χοιρινό
μπριζολάκι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο, να βγάλει ολόκληρο
το κομμάτι από τις μπριζόλες και να μας το περάσει σε διχτάκι)
700 γραμμάρια κολοκύθα
καθαρισμένη
1 μεγάλο κυδώνι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
αλάτι και πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ξερό
φασκόμηλο, τριμμένο (αν δεν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο)
1 γεμάτη κουτ. σούπας
κόλιανδρο, κοπανισμένο σε σκόνη
3-4 σκελίδες σκόρδου,
τριμμένες (ή όσο σκόρδο θέλετε)
½ φλιτζάνι λάδι
4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο
στους 180° C (στον αέρα προτιμότερο). Ανακατεύουμε το φασκόμηλο (ή το
δεντρολίβανο) με τον κόλιανδρο και το σκόρδο (αν το βάλουμε). Αλείφουμε το κρέας
με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή
ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών-σκόρδου. Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και
ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και
συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού. Το βάζουμε να ψηθεί για
περίπου 45 λεπτά. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν σκουραίνει πολύ το χρώμα
του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο.
Στο μεταξύ, κόβουμε την
κολοκύθα σε κομμάτια σαν σπιρτόκουτα, το κυδώνι σε χοντρούτσικες φέτες και το
κρεμμύδι σε φετάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα
πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι.
Τα ανακατεύουμε καλά και, όταν περάσουν τα 45 λεπτά του ψησίματος, τραβάμε το
ταψί και τα τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για
30-40 λεπτά ακόμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί
και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το
ταψί.
Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το
φαγητό, ραντίζουμε τόσο το κρέας όσο και την κολοκύθα με το βαλσαμικό ξίδι.
Ξεφουρνίζουμε το ψητό, αφαιρούμε το
διχτάκι, και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες. Συνοδεύουμε
το κρέας με την κολοκύθα, τα κρεμμύδια και το κυδώνι.
Το φαγητό έχει ήδη τη
γαρνιτούρα του. Για ένα πιο πλούσιο τραπέζι, μπορούμε να φτιάξουμε και τον
πουρέ πατάτας γκρατινέ με τυριά.
Αν δεν σας αρέσει η κολοκύθα
και το κυδώνι, παραλείψτε τα. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πατάτες και
γλυκοπατάτες, όμως θα τα βάλετε στο ταψί νωρίτερα καθώς θέλουν περισσότερο
ψήσιμο.
ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου