Υλικά
600 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο,
καθαρισμένο και πλυμένο
150 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα,
που ξεπλένουμε σε σουρωτήρι
5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό μάτσο άνηθος
αλάτι, πιπέρι
1 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο,
τριμμένο (ή όσο θέλετε)
4 αυγά, κατά προτίμηση
βιολογικά
250 γραμμάρια ανθότυρο
θρυμματισμένο
1 κρασοπότηρο λάδι
Εκτέλεση
Κόβουμε φετάκια τα
κρεμμυδάκια και ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Στην κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και,
όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να
μαραθούν. Τότε ρίχνουμε το σπανάκι όπως είναι με τα νερά του πλυσίματος,
ανακατεύουμε και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για να αχνιστεί το
σπανάκι και να «πέσει» οπότε το ανακατεύουμε για λίγο, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα,
για να φύγουν τα πολλά υγρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Αδειάζουμε
το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψάκι, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια βραστό νερό,
το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά και
βάζουμε το φαγητό στον φούρνο.
Μετά από λίγο ανακατεύουμε
ξανά για να μην κολλήσει το ρύζι. Συνολικά χρειάζεται 20 λεπτά ψήσιμο περίπου. Όταν
σχεδόν πήξει το σπανακόρυζο κάνουμε με το κουταλάκι 4 συμμετρικά πηγαδάκια και
σπάμε στο καθένα ένα αυγό. Αλατοπιπερώνουμε τα αυγά και τα περιχύνουμε με λίγο
από το μισό λάδι που έχουμε κρατήσει. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο αλλά αυτή τη
φορά στο γκριλ. Όταν τα αυγά αρχίζουν να κάνουν κρούστα, καλύπτουμε κάθε αυγό
με το ανθότυρο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το ξαναβάζουμε στο γκριλ
για λίγο, μέχρι να κάνει κρούστα. Όταν σερβίρουμε, παίρνουμε με μια σπάτουλα
κομμάτια από το σπανακόρυζο με το αυγό και το τυρί.
ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου