Γνωρίζουμε και γνωρίζετε πως
δεν είναι από τις συνταγές που είναι απλές, που θέλουν λίγα υλικά και που
απαιτείται μόνο λίγος χρόνος για να προετοιμαστεί. Ο λόγος γίνεται για την
κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, μια παραδοσιακή συνταγή της Κεφαλονιάς, την οποία όταν
μαγειρεύει η κυρία Άννα γίνεται ανάρπαστη. Από όλη την οικογένεια. Μη σας πω
πως μοιράζουμε κομμάτια και στο υπόλοιπο σόι. Είναι πεντανόστιμη γιατί έχει την
εξής ιδιαιτερότητα.
Η συνταγή είναι από την
Κεφαλονίτισσα γιαγιά μου, της οποίας η κρεατόπιτα ήταν πραγματικά αξεπέραστη.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να αφιερώσετε μια Κυριακή στο μαγείρεμα, για ένα τραπέζι
με την οικογένεια ή φίλους και θέλετε ένα πιάτο που θα συζητιέται καιρό,
δοκιμάστε την.
Για το φύλλο χρειαζόμαστε:
800 γραμμάρια αλεύρι
1 ποτ. κρασιού λάδι
1 ποτ. κρασιού κρασί ή 1
σφηνάκι ξύδι
νερό χλιαρό όσο χρειαστεί
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση χρειαζόμαστε:
2 κιλά μοσχαρίσια ελιά
½ κιλό χοιρινή σπάλα
300 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα ή
νυχάκι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
1 κουτί αποφλοιωμένης
ντομάτας
1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
(προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
2-3 σκελίδες σκόρδο
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
γαρύφαλλο τριμμένο
κανέλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
(προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ας ξεκινήσουμε με το φύλλο
της πίτας. Ο λόγος που δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να πάρουμε ένα έτοιμο είναι
πως η νοστιμιά της και το μυστικό της βρίσκεται στο χειροποίητο φύλλο. Σε μια
λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κρασί, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε
ώσπου να γίνουν μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια (το
ένα λίγο μεγαλύτερο) και ανοίγουμε δύο φύλλα με τον πλάστη (όχι λεπτά).
Συνεχίζουμε με την γέμιση.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια (κυβάκια) το κρέας. Βάζουμε σε κατσαρόλα λάδι και σοτάρουμε
ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια
προσθέτουμε το νερό. Το αφήνουμε να βράσει. Όταν πιει το ζουμί, προσθέτουμε τα
υπόλοιπα υλικά και τα μυρωδικά και τελευταίο ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε
καλά και μόλις πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν αποφασίσουμε να
προσθέσουμε και τυρί, το ρίχνουμε στη συνέχεια.
Αν η γέμιση μας φανεί λίγο
στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι.
Αφού τελειώσει λοιπόν η
προετοιμασία, πάμε να στρώσουμε στο ταψί. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε στον πάτο το μεγαλύτερο φύλλο που
ανοίξαμε. Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τυλίγουμε τα
κομμάτια φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα και σχηματίζουμε κόθρο (αφού
αφαιρέσουμε τυχόν περισσεύματα ζύμης). Αλείφουμε την πίτα με λάδι και τη
ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς. Ίσως και λίγο
περισσότερο αν δεν έχετε δυνατό φούρνο. Το ζητούμενο είναι να ροδίσει πάνω-
κάτω.
Σερβίρετε σε φίλους και
οικογένεια μια Κυριακή! Είναι μια πίτα που κάθε τόσο θα τη φτιάχνετε, γιατί θα
ακούσετε μόνο κολακευτικά σχόλια! Όπως και να ‘χει, είναι μια συνταγή της
Κεφαλλονίτισσας γιαγιάς και τα παραδοσιακά φαγητά είναι διαχρονικά. Καλή όρεξη!
ΜΑΙΡΗ ΔΕΣΤΟΥΝΗ
χωρις τραγιο κρεας καφαλονιτικη πιτα δεν γινεται.
ΑπάντησηΔιαγραφή