Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΛΙΝΟ




Υλικά

1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερό κοπανισμένο ή 1/2 μικρό ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 250 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
100 - 150 γρ. σύγλινο (θα το βρείτε σε παντοπωλεία αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στα ψυγεία με τα αλλαντικά, σε διαφανή συσκευασία), κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση

Διαδικασία Βάζουμε στην κατσαρόλα το μισό λάδι και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει ελαφρά. Τότε προσθέτουμε τις πατάτες και την κανέλα και τα ανακατεύουμε για λίγο να τσιγαριστούν όλα μαζί. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τον διαλυμένο σε νερό πελτέ, το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμυδάκια, το δεντρολίβανο ή τον άνηθο. Ανακατεύουμε όλα μαζί για 2 - 3 λεπτά. Αν χρειάζεται, ρίχνουμε και λίγο βραστό νεράκι, τόσο που σχεδόν να σκεπάζονται οι πατάτες, και τις αφήνουμε να βράσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους, χωρίς περιττά υγρά.
Στη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, για να μη διαλυθούν οι πατάτες, αλλά σείουμε την κατσαρόλα.
Δύο - τρία λεπτά πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες τα κομμάτια του σύγλινου. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με πετσέτα και το καπάκι από πάνω (για να μην πέσουν μέσα οι υδρατμοί) για μισή ώρα πριν σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ψωμί της αρεσκείας μας.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου