Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΜΠΙΖΕΛΙΑ




Υλικά

600 γραμμάρια χοιρινό κρέας (προτιμότερο από λαιμό που είναι τρυφερός - ζητάμε όμως από τον κρεοπώλη μας να το καθαρίσει από τα πολλά λίπη)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1/3 φλιτζάνιου τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκα ή κατεψυγμένα μπιζελάκια (αρακάς)* - πρέπει να προμηθευτείτε 500 - 600 γραμμάρια αρακά με το λοβό (αν πάρετε φρέσκο)
1 μέτριο καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
2-3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 ποτήρι νερού ρύζι Καρολίνα, το οποίο ξεπλένουμε λίγο στο σουρωτήρι
3 ποτήρια νερού πολύ ζεστό νερό

Εκτέλεση

Διαδικασία Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια σαν αμύγδαλα. Το πλένουμε και το βάζουμε μόνο του στην κατσαρόλα. Όταν πιει τα υγρά του, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε και, όταν στεγνώσει, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο.
Προσθέτουμε τα μπιζέλια, το καρότο και όσο νερό χρειάζεται να τα σκεπάσει. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μπιζέλια. Θέλουν γύρω στα 10 λεπτά, αλλά να ξέρετε ότι με τον φρέσκο αρακά συμβαίνει ό,τι και με τα όσπρια - μπορεί να βράσει γρήγορα ή να καθυστερήσει αρκετά. Άρα πρέπει να δοκιμάσουμε και, όταν αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε το ζεστό νερό και ρίχνουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να πιει όλα τα υγρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε το λεμόνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα για 10 λεπτά, να «σταθεί» το φαγητό και σερβίρουμε.

*Ο φρέσκος αρακάς πρωτοεμφανίζεται στην αγορά στα μέσα Απριλίου, τον Μάιο είναι στην ακμή του, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου κυκλοφορεί ο όψιμος. Κατά την αγορά, προσέχουμε ο λοβός να είναι χνουδωτός, τρυφερός και, όταν τον «σπάμε» με τα χέρια, να κόβεται καθαρά. Τα μπιζελάκια στο εσωτερικό πρέπει να είναι καταπράσινα και λαμπερά.
Αντί για Καρολίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρύζι παρμπόιλντ, το κίτρινο που γίνεται πολύ πιο σπυρωτό. Και βέβαια, μπορείτε να βάλετε το αρωματικό μπασμάτι το οποίο δεν διογκώνεται όσο τα άλλα δύο, οπότε θα υπολογίσετε 1 ποτήρι ρύζι και 2 νερό.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου