Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΥΜΑΡΟ



Υλικά

½ κιλό ώριμα κούμαρα
¼ κιλού ζάχαρη
χυμό απο ένα πορτοκάλι
χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κούμαρα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες.
Τα βράζουμε για 8-10 λεπτά και στη συνέχεια τα κτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ για μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο πολτό.  Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά συχνά διαστήματα για να μην μας κολλήσει και μέχρι η μαρμελάδα μας να δέσει. Θα πρέπει να πάρει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα.
Μεταφέρουμε ζεστή τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε με το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα. Τη διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Μπορούμε να μην τα κτυπήσουμε στο μούλτι αλλά να τα αφήσουμε όπως είναι και αν είναι ώριμα θα διαλυθούν με το ανακάτεμα στο δέσιμο.
Επειδή η μαρμελάδα θα είναι λίγο ξινή αν θέλουμε προσθέτουμε περισσότερο ζάχαρη, επίσης όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες μαρμελάδες με άγρια φρούτα η υφή της δεν θα είναι λεία αφού μέσα έχει μικρά σποράκια!!!

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


ΚΟΥΜΑΡΙΑ (Strawberry Tree)
Η κουμαριά είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μεσογειακό είδος, αρκετά διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της μεσογείου . Ακόμη υπάρχει στην Ιρλανδία ως ιθαγενές φυτό, (άλλα όχι στην Αγγλία).
Η κουμαριά αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές. Επειδή θεωρείτε άριστο καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. (Αμερική , Αυστραλία κ.λ.π.)
Είναι αειθαλές φυτό (δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα της) στην Ελλάδα είναι συνήθως θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα, αλλά στις άλλες χώρες γίνεται δέντρο - ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν ως καλλωπιστικό φυτό - που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος. Γι αυτό θα παρατηρήσει κανείς ότι σε σημεία που είναι κουμαριές γύρω από το φυτό υπάρχουν πολλά μικρά φυτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο.
Η κουμαριά (Arbutus unedo) έχει συγχρόνως άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς (σε πολύ λίγα φυτά ή δέντρα συμβαίνει αυτό). Ένα εσπεριδοειδές που το κάνει αυτό είναι η πορτοκαλιά, ποικιλία Valencia.
Τα άνθη της είναι συνήθως λευκά και πιο σπάνια κόκκινα, τα οποία κρέμονται σε ταξιανθίες. Μοιάζουν με καμπανούλες, και ανθίζουν δύο φορές το χρόνο (Μάιο και Σεπτέμβριο). Γονιμοποιούνται από μέλισσες και το μέλι της κουμαριάς είναι συνήθως πικρό.
Ο καρπός της είναι σαρκώδης ρόγα, μεγέθους 1-2 εκατοστά, ο οποίος, πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινο.
Η επιφάνεια του καρπού είναι άγρια και θα ωριμάσει (φθινόπωρο) τη στιγμή που αρχίζει η ανθοφορία για την επόμενη καρποφορία. Περιέχουν αρκετή ποσότητα σπόρων στο εσωτερικό τους.

Πότε πρέπει να τρώγονται τα κούμαρα
Δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Δηλαδή για να καταναλωθεί, ο καρπός θα πρέπει να είναι κατακόκκινος ο καρπός και πολύ μαλακός στην αφή. Ακόμη πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε υπερώριμους καρπούς.
Επειδή το κούμαρο ωριμάζει πολύ γρήγορα, μπορεί να ξινίσει (να γίνει ζύμωση της σάρκας και να σχηματισθεί αλκοόλη) στο δέντρο, χωρίς εξωτερικά να δούμε κάτι ιδιαίτερο. Αν φάμε αρκετούς τέτοιους καρπούς, κινδυνεύουμε σοβαρά από δηλητηρίαση. Αν δεν έχει ωριμάσει πλήρως το κούμαρο, θα πρέπει να αποφεύγουμε να το τρώμε γιατί κατανάλωση αρκετών καρπών μπορεί να προκαλέσει τάση για εμετό και αναγούλα.
Το φυτό μας προειδοποιεί πλήρως για το πότε πρέπει να τρώμε ένα κούμαρο. Αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά είναι αρκετά στυφό και άγευστο, αν δε έχει ωριμάσει πάρα πολύ, έχει άσχημη γεύση.
Αλλά, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ εύγεστος και εκλεκτός καρπός.
Και βέβαια , επειδή δεν αντέχει καθόλου μετά τη συγκομιδή , ο καλύτερος τρόπος να τα φάει κάποιος είναι κατευθείαν από το δέντρο.
Είναι η αγαπημένη τροφή των πουλιών, χαρακτηριστικά οι κότσυφες τρελαίνονται να τα τρώνε, (κουμαροφάγα τα αναφέρει ο Αριστοφάνης στους «Όρνιθες») αλλά και του αγριογούρουνου κ.α.
Παράλληλα από τα κούμαρα φτιάχνονται, εξαιρετικό τσίπουρο - σε πολλές περιοχές της Ελλάδας στα χρόνια του μεσοπολέμου και νωρίτερα έφτιαχναν και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές αρχίζουν πάλι να το φτιάχνουν), λικέρ, κονιάκ, (στην Πορτογαλία κάνουν ένα δυνατό κονιάκ με το όνομα medronho) καθώς και γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδα.
Ακόμη η κουμαριά είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, (σηπτικές και διουρητικές). Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Πριν από 60 χρόνια απομονώθηκαν από τα κούμαρα οι πρώτες κουμαρίνες, τα σημερινά αντιπηκτικά που δίνονται σε θρομβώσεις. Τα φύλλα και ο τραχύς φλοιός της κουμαριάς χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη φαρμακευτική και στη Βαφική.
Η κουμαριά είναι ανθεκτική στη φωτιά και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα να χρησιμοποιηθεί σε αναπλάσεις εκτάσεων.
Μια αρκούδα και μια κουμαριά, ή καλύτερα ένα madroño (έτσι λένε την κουμαριά στην Ισπανία), είναι το σύμβολο της πόλης της Μαδρίτης.

4 σχόλια:

  1. Πολύ καλές πληροφορίες για τη μαρμελαδα αλλά και το δένδρο. . Μπράβο Τηλεμαχε! Έψαχνα πως να φτιάξω μαρμελαδα από κουμπάρα που έφτιαχνα στα νιάτα μου... Κι έχω ξεχάσει. Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας; Εάν χρειάζεστε επειγόντως δάνειο, κάντε αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance. Το όνομά μου είναι Davina Claire, είμαι η οικονομική διευθύντρια της Novelty Finance. Έχω υποπέσει στην αντίληψή μου ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις δυσκολεύονται τόσο πολύ να λάβουν δάνειο είτε από Τράπεζες είτε από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εταιρεία μου (Novelty Finance) είναι εδώ για να σας παρέχει και να σας βοηθήσει με το δάνειο που χρειάζεστε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email: noveltyfinances@gmail.com OR να στείλετε μήνυμα στο WhatsApp μέσω +447915601531

    Είτε θέλετε να δώσετε ώθηση στον τρόπο ζωής σας είτε έχετε να αντιμετωπίσετε ένα απροσδόκητο έξοδο, ένα δάνειο από τη NOVELTY FINANCE είναι αυτό που χρειάζεστε.

    Η NOVELTY FINANCE είναι ευέλικτη: μπορείτε να δανειστείτε έως και δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ (15.000.000,00 €), με κατάλληλες περιόδους αποπληρωμής έως και 30 χρόνια. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση είτε για δάνειο με εξασφάλιση είτε για δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σειρά προσωπικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων, στεγαστικών δανείων και δανείων εξυγίανσης χρέους που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τις περιστάσεις σας με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

    Τι λαμβάνετε όταν υποβάλετε αίτηση με το Novelty Finance:
    Άμεση πρόσβαση στα χρήματά σας μετά από έγκριση.
    √ Ανταγωνιστικά επιτόκια (3% ετησίως)
    √ Ευέλικτοι όροι αποπληρωμής
    √ Η δυνατότητα να εξοφλήσετε το δάνειό σας πιο γρήγορα
    √ Εύκολη έγκριση εάν χρειάζεστε επιπλέον κεφάλαια
    √ Δεν θα βιαστείτε να αποπληρώσετε το δάνειο, θα σας δοθεί χρόνος για να ξεκινήσετε την αποπληρωμή του δανείου.
    √ Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Πώς να εφαρμόσει:
    Η αίτηση για δάνειο είναι γρήγορη και εύκολη!
    Επιχειρήσεις ή άτομα που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για δάνειο με το Novelty Finance και απαιτούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, θα πρέπει να ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΝΑ EMAIL στη διεύθυνση (noveltyfinances@gmail.com) Ή να στείλουν μήνυμα στο WhatsApp μέσω +447915601531 για περισσότερες πληροφορίες και προφορικές ενημερώσεις. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι πολύ χαρούμενος που παίρνω ένα δάνειο από το ευρωπαϊκό μέρος του κόσμου, είμαι εδώ για να σας προτείνω όλους όσοι χρειάζεστε οικονομική βοήθεια να επικοινωνήσετε με τον κ. Ηλία για την αίτηση δανείου σας. Επικοινώνησα μαζί τους για την αίτηση δανείου μου και παίρνω με επιτυχία ένα δάνειο 25.000 ευρώ μετά από κάποια δέουσα επιμέλεια που με κάνει σχεδόν απελπισμένη. επικοινωνήστε μαζί τους στο. email {loancreditinstitutions00@gmail.com} ή αριθμός whatsapp: +393512114999.

    ΑπάντησηΔιαγραφή