Υλικά
½ κιλό μακαρονάκι κοφτό
300 γραμμάρια ανθότυρο,
λιωμένο με το πιρούνι
700 γραμμάρια ψαρονέφρι (1
μεγάλο ή δύο μικρότερα)
80 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ.
σούπας για το πυρέξ
2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές
φέτες
1½ κουτ. γλυκού σπόροι μάραθου
ή κόλιανδρου, τριμμένοι
ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
τα φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι
μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
80 ml δυνατό κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας τριμμένη
φρυγανιά
Για την κρέμα γιαουρτιού
20 ml ελαιόλαδο
½ κιλό γιαούρτι αγελαδινό με
2% λιπαρά
3 αυγά, κατά προτίμηση
βιολογικά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Τυλίγουμε το ψαρονέφρι σε
διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 40 - 50 λεπτά, ώστε να
παγώσει κάπως και να κόβεται ευκολότερα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε
φετάκια λεπτά - ιδανικά σαν τσιπς. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα 50
ml από το λάδι και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε
διαρκώς με ξύλινη σπάτουλα. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει ρίχνουμε τα φετάκια του
κρέατος, αλάτι, πιπέρι, το γαρίφαλο και τους τριμμένους σπόρους μάραθου ή
κόλιανδρου. Ανακατεύουμε και, όταν ροδίσει το κρέας και μοσχομυρίσουν τα
μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλλά πριν
στεγνώσει το κρέας, έπειτα από περίπου 3 - 4 λεπτά, αποσύρουμε το σκεύος από τη
φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα
μακαρονάκια 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ ότι λένε οι οδηγίες πάνω στο πακέτο. Τα
στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο
λάδι, προσθέτουμε το ανθότυρο και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Αλείφουμε το πυρέξ με τη μια
κουταλιά λάδι και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Απλώνουμε το μισό μείγμα
μακαρονιών - ανθότυρου, τα ισιώνουμε με ένα κουτάλι και από πάνω απλώνουμε
ομοιόμορφα το κρέας με τα κρεμμύδια. Στρώνουμε και το υπόλοιπο μείγμα
μακαρονιών - ανθότυρου.
Χτυπάμε τα αυγά με το
γιαούρτι και το ελαιόλαδο σε μια λεκανίτσα, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε το
μείγμα πάνω από τα μακαρονάκια. Ψήνουμε το παστίτσιο μέχρι να κάνει μια κρούστα
στην επιφάνεια, γύρω στα 40 λεπτά. Σερβίρουμε με μια σαλάτα εποχής, παξιμαδάκια
ή ψωμί και ελιές πράσινες.
ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου