Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Υλικά

18 αυγά
2 ½ φλιτζάνια σιμιγδάλι
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
3 βανίλιες
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το σιρόπι
4 ½ φλιτζάνια νερό
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 σφηνάκι κουμ κουάτ  ή ότι λικέρ θέλετε
φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Κτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες , μέχρι να αφρατέψουν.
Κτυπάμε τα ασπράδια με 2 κουταλιές νερό και το αλάτι μέχρι να μας δώσουν μια μαρέγκα σφικτή.   
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο κάδο του μίξερ με τους κρόκους και τη ζάχαρη σιγά-σιγά ανακατεύοντας απαλά, για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε πάλι απαλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε με μια σπάτουλα.  
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-6 λεπτά και μετά προσθέτουμε το λικέρ και τη φλούδα λεμονιού.
Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το σιροπιάζουμε λίγο-λίγο με το ζεστό σιρόπι. Το σιρόπι το ρίχνουμε σταδιακά για να απορροφηθεί σιγά-σιγά, γιατί αν το ρίξουμε όλο μαζί, το γλυκό μας θα καθίσει.
Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου