2
½ φλιτζάνια τραχανά γλυκό
½
λίτρο γάλα
2
½ φλιτζάνια νερό
1
φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
¾ κιλού φέτα
2
κουτ. σούπας βούτυρο
αλάτι
Εκτέλεση
Σε
μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το ζωμό λαχανικών, το βούτυρο
και το αλάτι.
Μόλις
πάρουν βράση ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε καλά, και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε μέχρι να γίνει
μια πηκτή σούπα (περίπου 15-20 λεπτά).
Όταν
ο τραχανάς πήξει καλά ρίχνουμε μέσα τη φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε
και σερβίρουμε.
Μπορούμε
να αντικαταστήσουμε το γάλα με δύο κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Τραχανάς
ή ταρχανάς στα Τουρκικά, λέξη με αβέβαιη ετυμολογική προέλευση. Το ελληνικό
«τραχανάς» ίσως και να προέρχεται από το «τραγανός» με την επίδραση του
«τραχύς». Όπως και να έχει, ο τραχανάς, πρέπει να είναι ένα από τ' αρχαιότερα
ζυμαρικά, τα οποία, ως γνωστόν, ανακαλύφθηκαν από τους Άραβες. Η παρασκευή
αυτού του ζυμαρικού αποσκοπούσε στη συντήρηση του γάλακτος και η υφή του που
βοηθούσε πολύ την αποθήκευσή τους, τον έκανε ιδανικό φαγητό για τους βοσκούς
και τους εμπόρους που μετακινούνταν σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.
Ο
τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες
και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε
διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς
ζυμώνεται με γιαούρτι. Ο γλυκός τραχανάς
χρησιμοποιείται ως γέμιση και ως συνοδευτικό κρέατος, κυρίως κοτόπουλου.
Κατά
την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να
γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η
διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση,
που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.
Στην
Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά
την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο
από ένα εκατοστό διάμετρο και "απλώνεται" στον ήλιο για να ξεραθεί.
Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν
χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος
κρέατος. Πολύ δημοφιλής είναι η σούπα τραχανά με μελισσοφάγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου