ΥΛΙΚΑ
800γρ
κιμά
250γρ
μοσχαρίσιο συκώτι
½
κιλό μακαρόνια Νο.2
1
μεσαίο κρεμμύδι
¾
νεροπότηρου, κόκκινο κρασί
1
νεροπότηρο πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
χοντρό
αλάτι
πιπέρι
τριμμένο
γαρύφαλλο
τριμμένο
μπαχάρι
νερό
όσο χρειαστεί
3
αυγά
700
γραμμ τριμμένο κεφαλοτύρι
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ZYMH
1κιλό
και 3 κουταλιές αλεύρι
2
& ¼ ενός φλιτζανιού βούτυρο
½
φλιτζάνι ζάχαρη
3
ολόκληρα αυγά
κρόκους
από 6 αυγά
1/2
ποτήρι του κρασιού κονιάκ.
1/2
ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε
και τρίβετε το κρεμμύδι, βάζετε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και το κρεμμύδι για
να σοταριστεί . Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε
να τσιγαριστεί καλά. Ψιλοκόβετε τα συκωτάκια και τα ρίχνετε και αυτά στην
κατσαρόλα να τσιγαριστούν. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και σκεπάζετε αμέσως την
κατσαρόλα να πάρουν τα υλικά το άρωμα του κρασιού, Αφήνετε να το πιούν για
περίπου 5’. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά και
προσθέτετε χοντρό αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο γαρύφαλλο και το τριμμένο μπαχάρι.
Ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο νερό και αφήνετε να βράσουν τα υλικά και να πιούν
το νερό, ενώ έχετε σκεπάσει την κατσαρόλα. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη
φωτιά και την ξεσκεπάζετε για να κρυώσουν λίγο.
Βάζετε
νερό να βράσει σε άλλη κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι και ρίχνετε τα μακαρόνια.
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνετε και τα απλώνετε δυο πετσέτες να στεγνώσουν
καλά.
Σε
ένα μίξερ, ρίχνετε το βούτυρο να χτυπηθεί καλά μόνο του και προσθέτετε τη
ζάχαρη και τα 3 ολόκληρα αυγά . Προσθέτετε τους κρόκους από άλλα 6 αυγά. Φυλάτε
σ ένα μπολ τα ασπράδια. Όσο χτυπάει το μίξερ τα υλικά, προσθέτετε μέσα το
κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, μέχρι να σφίξει
καλά.
Σπάτε
3 ακόμα αυγά στα ασπράδια που αφήσαμε προηγουμένως και τα χτυπάτε με το μίξερ
σαν ομελέτα. Τα προσθέτετε στον κιμά και ανακατεύετε. Σε μια μεγάλη λεκάνη,
ρίχνετε το μείγμα από τα αυγά που μόλις ετοιμάσατε, λίγο τριμμένο τυρί, λίγα
μακαρόνια, λίγο κιμά, ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να
τελειώσουν τα υλικά μας.
ΚΤΙΣΙΜΟ
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΥ Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, τη στρώνετε με τα χέρια στον πάτο
μιας κατσαρόλας και αρχίζετε να "χτίζετε" τα τοιχώματα της κατσαρόλας
γύρω γύρω και μέχρι επάνω. Βάζετε από πάνω τη γέμιση που ετοιμάσατε με το κιμά
τα μακαρόνια και τα αβγά και την πιέζετε για να σταθεροποιήσει τη ζύμη στα τοιχώματα
και να μη μείνει κενό. Βάζετε κατά διαστήματα τυρί τριμμένο και πιέζετε.
Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη και σκεπάζετε τη γέμιση, σαν καπάκι.
Ξεχωρίζετε με ένα μαχαίρι τα τοιχώματα της ζύμης γύρω γύρω από την κατσαρόλα
και τα ενώνετε με τη ζύμη από πάνω
Ψήνετε
σε μέτριο φούρνο 160ο για 3 ώρες περίπου .
Αφήνετε
να κρυώσει και αναποδογυρίζετε τη κατσαρόλα σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβετε σε
κομμάτια.
Το
βενετσιάνικο παστίτσιο είναι μία παραδοσιακή συνταγή των Κυθήρων για την
Κυριακή της Αποκριάς. To παστίτσιο αντί για μπεσαμέλ έχει μια κρούστα από
γλυκιά ζύμη. Είναι συνταγή αρκετά πολύπλοκη. Παρουσιάστηκε στην εκπομπή
«ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ» του Ηλία Μαμαλάκη. Το
μαγείρεψε η κ. Ιωάννα Καλοκαιρινού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου