½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
¼ κιλού κιμά χοιρινό
2 κρεμμύδια, τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες και στυμμένες
1 φλιτζάνι μαϊντανό,
ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά,
τριμμένη
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 αυγά
κύμινο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
30- 40 τρυφερά φύλλα λεμονιάς
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά
και όλα τα υπόλοιπα υλικά , τα ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο
για 1-2 ώρες. Πλάθουμε τους κεφτέδες στενόμακρους, λίγο μικρότερους σε μέγεθος,
από αυτούς που συνήθως κάνουμε και ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων της
λεμονιάς που θα τους τυλίξουμε. Τυλίγουμε έναν-έναν σε φύλλα σε φύλλα λεμονιάς
και τον καρφώνουμε με μια οδοντογλυφίδα για να μην μας ανοίξει. Τοποθετούμε
τους κεφτέδες τυλιγμένους σε φύλλα λεμονιάς στο ταψί του φούρνου και με ένα
πινέλο τους περνάμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
180 βαθμούς πάνω-κάτω για 20 λεπτά περίπου.
Αν τους ψήσουμε στα κάρβουνα,
μπορούμε να κάνουμε τους κεφτέδες μας πλακουτσούς και να τους τοποθετήσουμε
ανάμεσα σε δύο φύλλα λεμονιάς και να τους «κλείσουμε» σε μια διπλή σχάρα. Ακόμη
να τα περάσουμε σε καλαμάκια για σουβλάκια. Πάντως η γεύση που δίνει το φύλλο
λεμονιού, μιας και το άρωμα του εισχωρεί στο κρέας, είναι ιδιαίτερη.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου