Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ





Το Στρούντελ (Strudel) είναι γλυκό σε σχήμα ρολού γεμιστό με σταφίδες και κομμάτια μήλου. Η ζύμη του ρολού παρασκευάζεται από αλεύρι, μια μεγάλη ποσότητα γλουτένης, αυγά, νερό, βούτυρο και καθόλου ζάχαρη. Το μείγμα ζυμώνεται ώσπου να γίνει λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο. Μετά τα φύλλα ζύμης απλώνονται, γεμίζονται με το υλικό του στρούντελ και διπλώνονται με τη βοήθεια μιας πετσέτας. Υπάρχουν και πολλά είδη αλμυρών στρούντελ.


Υλικά

Για τη ζύμη
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό
½ φλιτζάνι νερό
λίγο αλάτι
½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
άχνη και κανέλλα για γαρνίρισμα

Για την γέμιση
5 μήλα Ζαγοράς
½ φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1 κουτ. σούπας κανέλα
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας κονιάκ
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το αυγό, το νερό και ζυμώνουμε καλά.  Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και τα σπόρια, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε με μία κουταλιά βούτυρο ρίχνουμε τα μήλα, την κανέλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τα καρύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.   
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μακρόστενο λεπτό φύλλο, το στρώνουμε σε μια λαδόκολλα και το αλείφουμε με βούτυρο λιωμένο. Το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, στρώνουμε κατά μήκος τη γέμιση με τα μήλα και το τυλίγουμε σε ρολό.
Το τοποθετούμε σε ένα ταψί μαζί με τη λαδόκολλα, το αλείφουμε με βούτυρο και με ένα μαχαίρι το χαράζουμε στο πάνω μέρος. 
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου