Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



Υλικά

5 πορτοκάλια μεγάλα με χοντρή φλούδα
1 κιλό ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 βανίλια
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα ξύνουμε ελαφρά στον τρίφτη για να φύγει το εξωτερικό μέρος της φλούδας τους.
Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα βράζουμε τρείς φορές από 5-6 λεπτά, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό. Είναι ένας από τους τρόπους για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα εάν έχουν μαλακώσει, τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και μετά σε 6 ή 8 κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια αν έχουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πορτοκάλια σε στρώσεις και πασπαλίζουμε κάθε στρώση με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και τη υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 10-12 ώρες να βγάλουν το χυμό τους.
Μετά αφού έχει λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τη βανίλια και τη κανέλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το κατεβάσουμε απ' την φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
Όταν έχει δέσει το γλυκό, όπως είναι ζεστό το μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα που τα έχουμε πριν ζεστάνει στον φούρνο. Τα κλείνουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι ώσπου να κρυώσουν.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου