Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΜΙΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΠΕΝΤΕ ΣΑΛΤΣΕΣ



Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι η καλύτερα ένα τηγάνι γκρίλ. Αλείφουμε με ένα πινέλο ελαφρά τη μπριζόλα με λίγο ελαιόλαδο και τη πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και πιπέρι ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλουμε. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε από τη μια πλευρά καλά τη γυρίζουμε από την άλλη. Αν την γυρίζουμε συχνά σίγουρα θα χάσει τους χυμούς της και θα γίνει σκληρή. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από την ποιότητα του κρέατος, πάντως δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 λεπτά από κάθε πλευρά αν την θέλουμε καλοψημένη.
Δεν θα πρέπει να τις στριμώχνουμε στο τηγάνι και πριν τη σερβίρουμε θα πρέπει να την αφήσουμε 2-3 λεπτά να ξεκουραστεί για να αναδυθούν η χυμοί της στην επιφάνεια και στον ουρανίσκο μας.
Πολλοί θέλουν να συνοδεύσουν τη μπριζόλα τους με μια σάλτσα, ας δούμε μερικές απ αυτές…

ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ     
Υλικά: ½ κιλό φρέσκα μανιτάρια, σε φέτες η 1 κονσέρβα μανιτάρια  - 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο - βούτυρο - 1 σφηνάκι κονιάκ - ½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος - ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος - αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, σβήνουμε με το κονιάκ και ρίχνουμε τον ζωμό κρέατος και αλατοπίπερο. Την αφήνουμε να βράσει για λίγο και πριν την βγάλουμε ρίχνουμε την κρέμα γάλατος και αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμη και να δέσει.

ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ
Υλικά: 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα - ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο - 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο - 3 κουτ. σούπας βούτυρο - 2 φλιτζάνια ντομάτα, τριμμένη - 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη - ρίγανη - αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Σε μια μικρό τηγάνι με το βούτυρο σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει η σάλτσα τα υγρά της.  

ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΥΤΕΡΗ
Υλικά: 1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό - 4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας - 1 κουτ. σούπας πετιμέζι - 2 κουτ. γλυκού ξύδι μπαλσάμικο - 2 κουτ. γλυκού  σησαμέλαιο - 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη - ½ κουτ. γλυκού καυτερή σάλτσα τσίλι - ½ κουτ. γλυκού φρέσκο πιπέρι.
Εκτέλεση: Στο μπλέντερ ρίχνουμε το γιαούρτι,τη σάλτσα σόγιας, το πετιμέζι, το ξύδι, το σκόρδο, το σησαμέλαιο, τη σάλτσα τσίλι και φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι η σάλτσα μας αποκτήσει μια απαλή υφή.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
Υλικά: 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος η γιαούρτι στραγγιστό - 2 κουτ. σούπας βούτυρο - 4 κουτ. σούπας μουστάρδα - ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο - 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, το κόλιανδρο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.

ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ
Υλικά: 200 γραμ. δαμάσκηνα - 150 γραμ. ανανά κονσέρβα - 2 σκελίδες σκόρδο - 4 κουτ. σούπας ξύδι - 4 κουτ. σούπας μέλι - 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, τριμμένο - 1 κουτ γλυκού πάπρικα γλυκιά.
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα κτυπάμε και στη συνέχεια βράζουμε το μείγμα, σε χαμηλή φωτιά με 2-3 κουταλιές χυμό ανανά μέχρι η σάλτσα μας να δέσει.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου