Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ




Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο (γύρω στα 2-2 ½ κιλά)
2 φλιτζάνια  ξηρούς καρπούς
(φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα κα.)
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1 κουτ. σούπας σουσάμι
5 περίπου φέτες μπέϊκον, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
κανέλλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
3 κουτ. σούπας μέλι
½ φλιτζάνι κονιάκ
½ κουτ. μουστάρδα σκόνη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, αφαιρούμε τις φτερούγες και το βάζουμε με το στήθος κάτω, πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε την πέτσα κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και με προσοχή αφαιρούμε λίγο-λίγο το κρέας από τα κόκκαλα, φροντίζοντας να μένει το κοτόπουλο ολόκληρο. Όταν βγάλουμε όλα τα κόκκαλα απλώνουμε το κοτόπουλο, ξεκοκαλισμένο πια, με την πέτσα προς τα κάτω πάνω στο ξύλο κοπής.
Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο βάζουμε το κρεμμύδι και το μπέικον και τα σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βάζουμε επάνω στο κοτόπουλο μαζί με τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το σουσάμι, τη κεφαλογραβιέρα και τα πασπαλίζουμε με κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.
Με προσοχή τυλίγουμε το κοτόπουλο σε ρολό, το δένουμε σφικτά με σπάγκο και το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Σε ένα σέηκερ κτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε το ρολό κοτόπουλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, το τρυπάμε με ένα πιρούνι να βγάλει τα υγρά του και το ψήνουμε για αλλά 30-35 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, βγάζουμε το σπάγκο και το κόβουμε σε ροδέλες.

Αν θέλουμε και υπάρχει χώρος γύρω από το ρολό προσθέτουμε μικρές πατάτες ολόκληρες.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου