Για
την ακρίβεια, είναι η σαλάτα Ολιβιέ από τον Γάλλο σεφ Lucien Olivier, ο οποίος
την παρουσίασε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Hermitage της Μόσχας. Βραστές
πατάτες, αυγά, ζαμπόν, πίκλες (αγγουράκια τουρσί) και μαγιονέζα. Η αρχική
συνταγή περιελάμβανε γλώσσα βοδινού, καπνιστή πάπια και μια μυστική σάλτσα που
κατάφερε να κλέψει ο βοηθός του δημιουργώντας μια αντίστοιχη σαλάτα στο
ανταγωνιστικό εστιατόριο της πόλης, το Moskva. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει
διάφορες εκδοχές, ανάμεσά τους και η ελληνική, που δεν περιλαμβάνει κρέας, αλλά
και η τουρκική με καρότα, αγγούρι και παντζάρια τουρσί. Θεωρείται κατεξοχήν
χριστουγεννιάτικο πιάτο.
Υλικά
3 πατάτες
2
καρότα
½
φλιτζάνι φασολάκια
½
φλιτζάνι αρακά
5
αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
1
κουτ. σούπας κάππαρη
3
αυγά, βραστά
2
φλιτζάνια μαγιονέζα
1
κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½
κουτ. γλυκού μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε
μια κατσαρόλα με νερό βράζουμε όλα τα λαχανικά μαζί για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
λίγο (πρέπει τα λαχανικά μας να κρατάνε) και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
Κόβουμε
τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους και τα φασολάκια σε 2-3 κομμάτια.
Όταν
κρυώσουν τα βρασμένα λαχανικά τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τα
αγγουράκια ψιλοκομμένα, τον αρακά και τα αυγά κομμένα σε μικρά κομματάκια.
Σε
ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και
τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Περιχύνουμε
με το μείγμα τα λαχανικά μας, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε την σαλάτα μας
στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Σερβίρουμε
τη ρώσικη σαλάτα πάντα κρύα σαν ορεκτικό η σαν γαρνιτούρα σε κρέας και ψάρι.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου