Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ




Υλικά

½  κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1  κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
ζεστό νερό για το ζύμωμα

Για την γέμιση
3 φλιτζάνια κασέρι, τριμμένο
2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
10 φέτες ζαμπόν, σε λωρίδες
βούτυρο σε κομματάκια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο.  Ρίχνουμε σιγά- σιγά ζεστό νερό και ανακατεύουμε έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή και ελαστική ζύμη. Την ξαναβάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε 30-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.  
Στην συνέχεια την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 5-6 χιλ. και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε λωρίδες σε μέγεθος ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχει το πεινιρλί. Πιάνουμε τις δυο άκρες της λωρίδας και τις τεντώνουμε ελαφρά και τις ενώνουμε, αφού τις βρέξουμε με λίγο νερό για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο, για να πάρουν το σχήμα βάρκας. Σηκώνουμε τα πλαϊνά της «βάρκας» προς τα μέσα, ώστε να μπορούν να συγκρατήσουν τη γέμιση.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με βούτυρο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα γεμίζουμε με τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν και ένα κομματάκι βούτυρο από πάνω, τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση οποιοδήποτε αλλαντικό και τυρί της αρεσκείας μας, ακόμη και σάλτσα ντομάτας, κιμά, λαχανικά κα.
Μπορούμε επίσης να αφήσουμε τα πεινιρλί μισοψημένα και χωρίς τη γέμιση και αφού κρυώσουν να τα βάλουμε στη κατάψυξη κλεισμένα σε σακουλάκια. Όταν θελήσουμε να τα καταναλώσουμε τα βγάζουμε από τη κατάψυξη, τα γεμίζουμε και τα ψήνουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Η λέξη πεϊνιρλί ετυμολογικά προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει «με τυρί». Στα τουρκικά peynir σημαίνει τυρί. Το πεϊνιρλί είναι ένα είδος ζύμης σε σχήμα μακρόστενης βάρκας σε μήκος 20-25εκ. και γεμίζεται με τυρί και αλλαντικά. Παλιά η γέμιση περιείχε παστουρμά, δηλαδή καπνιστό φιλέτο καμήλας. Τα νεότερα χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και ο παστουρμάς αντικαταστάθηκε από σαλάμι, ζαμπόν, μπέικον, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου