Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΣΒΙΓΚΟΙ η ΣΒΙΓΓΟΙ




Υλικά

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι νερό η γάλα
½  φλιτζάνι βούτυρο
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
6 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το αλεύρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε έως ότου πάρουμε μια σφικτή ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας γίνει μαλακή και γυαλιστερή.
Με ένα λαδωμένο η βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης (σε μέγεθος καρυδιού και τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με βούτυρο. Όταν φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τους βγάζουμε, με μια τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη κανέλα και βράζουμε για 5-7 λεπτά.
Βάζουμε τους σβίγκους σε μια πιατέλα τους περιχύνουμε με το σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια η ζάχαρη άχνη. 

Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι, τους περιχύνουμε με μέλι αραιωμένο σε ζεστό νερό η σιρόπι από γλυκό του κουταλιού.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα μπορούμε να ψήσουμε τους σβίγκους στο φούρνο. Όταν οι σβίγκοι φουσκώσουν αφήνουν ένα κενό στο κέντρο τους, που μπορούμε να το γεμίσουμε με οποιαδήποτε γέμιση γλυκιά η αλμυρή της αρεσκείας μας. 

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Σβίγκοι (ή σβίγγοι): η ελληνική εκδοχή των σου (choux). Τα αφράτα μπαλάκια ζύμης που οι Γάλλοι ψήνουν στο φούρνο και ονομάζουν choux, στην ελληνική τους εκδοχή τηγανίζονται, σιροπιάζονται και λέγονται σβίγκοι. Το «Μείζον Ελληνικό Λεξικό»  δίνει γερμανική προέλευση στη λέξη ( από το swinge) και το Γαλλικό Larousse  της Γαστρονομίας δεν αποκλείει την τηγανητή εκδοχή της ζύμης  και τα ονομάζει σου μπενιέ όταν τηγανίζονται. Στην ουσία, οι τηγανισμένοι σβίγκοι είναι κάτι σαν λουκουμάδες  με πιο πλούσια ζύμη, όχι νηστίσιμη αφού περιέχουν βούτυρο και αυγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου