Υλικά
6-7
μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1
φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1
φλιτζάνι καρύδια, χοντροτριμμένα
1
κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1
κουτ. γλυκού κανέλα
μοσχοκάρυδο
γαρύφαλλο
1
κρόκο αυγού
2 κουτ. σούπας γάλα
Για
τη ζύμη
2
½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1
φλιτζάνι βούτυρο
½
φλιτζάνι κρύο νερό
1
κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Σε
ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε το
μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να πάρει τη μορφή μικρών σβόλων. Προσθέτουμε λίγο-λίγο
το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με
μια διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα.
Σε
μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα μήλα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τη κανέλα, λίγο
μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μοιράζουμε
τη ζύμη στη μέση έτσι ώστε να μας δώσει δύο φύλλα και σε μια αλευρωμένη
επιφάνεια τα ανοίγουμε με έναν πλάστη.
Απλώνουμε
το ένα φύλλο σε μια ταρτιέρα (28 εκ.) αφαιρώντας τη ζύμη που περισσεύει από την
ταρτιέρα. Ρίχνουμε τα μήλα με τα μπαχαρικά, τα καρύδια και τις σταφίδες από
πάνω. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο αφαιρώντας και πάλι τη ζύμη που περισσεύει. Κτυπάμε ένα κρόκο αυγού με λίγο γάλα και με
ένα πινέλο αλείφουμε το πάνω φύλλο της τάρτας και το χαράσσουμε σε 2-3 σημεία.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου