Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ




Υλικά

1 φύλλο μπακαλιάρο παστό, (1½ κιλό περίπου)
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζάνια μπύρα
2 κρεμμύδια, τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 σφηνάκι ούζο
1 αυγό
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό και τον αφήνουμε για 20-24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 3-4 ώρες, τουλάχιστον πέντε φορές. Αφού ξαρμυρίσει τον στραγγίζουμε καλά, αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα, που υπάρχουν και με τα δάκτυλα τον «μαδάμε» σε ίνες.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το πιπέρι, το ούζο, το αυγό-κτυπημένο, τον μαϊντανό, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε έναν ομοιογενές χυλό. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώστε να ενωθεί με το κουρκούτι. Σκεπάζουμε μπολ με το μείγμα και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο για να ενωθούν οι γεύσεις.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι μπόλικο λάδι (να φτάνει μέχρι τη μέση της κροκέτας) και όταν ζεσταθεί αρκετά, με ένα κουτάλι που βρέχουμε σε νερό, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε τις κροκέτες με σκορδαλιά και χόρτα η βρασμένες πατάτες και κολοκυθάκια.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ξαρμυρισμένα φιλέτα μπακαλιάρου. Σε αυτή τη περίπτωση, τον αφήνουμε να ξεπαγώσουν, τους αφαιρούμε τη πέτσα και όσα κόκκαλα έχουν και τα μαδάμε σε ίνες.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου