Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ


Υλικά

1 κιλό μοσχάρι
1 κιλό αρνί
1 κιλό χοιρινό
2  ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
¾ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό
½  κουτ. γλυκού σάψιχο η μαντζουράνα
μπαχάρι
κανέλα
μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
½ φλιτζάνι σουσάμι

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
½  φλιτζάνι λευκό κρασί

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε να πάρει χρώμα για 10-15 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό, το πελτέ ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι το πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι και το σάψιχο, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 7-8 λεπτά.
Βγάζουμε τη κατσαρόλα  από την φωτιά την κατσαρόλα προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε το φύλλο.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτιτη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, ώσπου να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη δυο φύλλα.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο, αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε την ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Λαδώνουμε τη πίτα από πάνω, τη ραντίζουμε με λίγο νερό, την τρυπάμε με ένα πιρούνι, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι το φύλλο μας ψηθεί και γίνει τραγανό.
Όταν βγάλουμε την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και μετά την κόβουμε και την σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου