Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ



        
Υλικά (για 50-60 ντολμαδάκια)

70 αμπελόφυλλα

Για τη γέμιση
3 φλιτζάνια ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½  φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½  φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
½  φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
αλάτι

Για το μαγείρεμα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιούμε αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2- 3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα.
Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να γίνει σπυρωτό.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και 3 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρουν μια βράση, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση για λίγο να κρυώσει.
Ξεκινάμε το τύλιγμα. Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα βάζουμε στο κέντρο τους μισή-μια κουταλιά γέμιση (ανάλογα το μέγεθος του φύλλου), διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό, αλλά όχι πολύ σφικτά. 
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το έναν δίπλα στο άλλο, με την ένωση προς τα κάτω, στη σειρά. Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες σειρές μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση. Αν μας περισσέψει γέμιση κι έχουν τελειώσει τα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά ζεματισμένα τρυφερά μαρουλόφυλλα. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν, το ελαιόλαδο και βάζουμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο για να μην μετακινηθούν στο μαγείρεμα και διαλυθούν.
Τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου και μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αλλά, προσοχή να μην λασπώσει. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε ζεστό νερό.
Βγάζουμε τα ντολμαδάκια από τη φωτιά, τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας γιαουρτιού και τα κτυπάμε με ένα σύρμα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά.
Τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού η με τζατζίκι.  

Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε στη γέμιση σταφίδες (5 κουτ. σούπας) και κουκουνάρια (3 κουτ. σούπας) και θα τα σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια.
Αν μας αρέσουν τα ντολμαδάκια και τα φτιάχνουμε συχνά, μπορούμε να έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα στη κατάψυξη. Μαζεύουμε τρυφερά αμπελόφυλλα, γύρω στο τέλος Απριλίου τα χωρίζουμε σε πακετάκια, ανάλογα πόσα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά, τα ζεματάμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα βάζουμε μέσα σε σακουλάκια και τα διατηρούμε στη κατάψυξη.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου