Υλικά
Για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού
Για τη γέμιση
½ κιλό ξερά δαμάσκηνα
αποξηραμένα
1 ½ φλιτζάνι μαρμελάδα βατόμουρο
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
½ κουτ. γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε λίγο χλιαρό
νερό τη μαγιά να διαλυθεί. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το
λάδι, το γάλα, το αλάτι τη μαγιά και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε
μέχριν πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ακόμα αλεύρι
μέχρι να μας ξεκολλήσει από τα χέρια. Πασπαλίζουμε το μπολ με αλεύρι, ρίχνουμε
τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε
στην άκρη.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα
υλικά της γέμισης.
Σε ένα μικρό μπολ
ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το
κονιάκ και τη κανέλα. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα
και τα ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μείγμα
πορτοκαλιού, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να δέσει. Μόλις λίγο κρυώσει
ρίχνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρου και ανακατεύουμε καλά.
Αλευρώνουμε το πάγκο
εργασίας, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και το
κόβουμε σε τετραγωνικά κομμάτια, 10 περίπου. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με το
κρόκο του αυγού. Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα δαμάσκηνου και βατόμουρου
στη μέση του κάθε φύλλου και ενώνουμε τις δύο γωνίες. Αλείφουμε και
πάλι με το κρόκο του αυγού. Βάζουμε τα πιτάκια σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά, ή μέχρι ζύμη πάρει ένα
χρυσαφί χρώμα.
Αν θέλουμε μόλις τα βγάλουμε
από το φούρνο τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Επίσης μπορούμε για ευκολία
να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλο ζύμης σφολιάτας και να συνδυάσουμε άλλα φρούτα
ξερά η φρέσκα και μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου