Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΣΥΚΑ ΜΕ ΝΟΥΜΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ




Ακόμη κι αν ο (κόμης) Ιωάννης Καποδίστριας έφερνε το νούμπουλο από την Κέρκυρα ή 183 χρόνια πριν (*), μάλλον θα το έφερνε από την Βενετία και αν το σερβίριζε στο Ναύπλιο στους κοτσαμπάσηδες, τους Μαυροκορδάτους, τους Μιαούληδες και τους Μαυρομιχάληδες, αμφιβάλω αν οι τελευταίοι θα καταλάβαιναν περισσότερο απ' το να γλείψουν απλώς τα «βρώμικα χοντρά» τους δάχτυλα. Η ιστορία κάνει κύκλους και ξαναγράφεται, όχι βεβαίως στα εσαεί τυφλά σχολικά βιβλία αλλά στην πραγματικότητα σαν record, κι έτσι ζώντας την live είναι τουλάχιστον δυνατόν να καταλάβει κανείς την εγγενή ανοησία για εξωραϊσμό της βαρβαρότητας, της κουτοπονηριάς και του λαϊκισμού που χαρακτηρίζει έναν λαό που δεν θέλει ούτε να μετακινηθεί ούτε και να δει πως βρίσκεται μονίμως ανάμεσα στο θύμα και στον θύτη.
Κρατάω από τον προβληματισμό και τις διαπιστώσεις  μόνον την πατρίδα του Καποδίστρια, την Κέρκυρα, η οποία μεταξύ άλλων προϊόντων παράγει το νούμπουλο ή nouboulo foumicado, όχι τόσο γνωστό αλαντικό όσο αναμφίβολα θα άξιζε. Για τα υπόλοιπα υπάρχει η ιστορία, η επικαιρότητα και οι σύγχρονες αναλογίες μαζεμένες εδώ, στη Φιλική Εταιρεία.
Το κερκυραϊκό καπνιστό νούμπουλο (φουμικάδο, affumicato) είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τοπικά προϊόντα. Γίνεται από ολόκληρο χοιρινό κόντρα φιλέτο, που αλατίζεται και πασπαλίζεται με πιπέρι, περνιέται σε φυσικό έντερο και καπνίζεται σε φωτιά με λεπτά ξύλα και πολλά αρωματικά (φασκόμηλο, φλησκούνι, σχοίνο, δάφνη, μυρτιά, μολοχάνθια, ρίγανη και φλούδα από αμύγδαλα). Είναι αλλαντικό με άποψη και ωραιότατα φτιαγμένο, με γεμάτη και διακριτικά πικάντικη γεύση. Το γνωστό κλασικό του ταίριασμα, που ισχύει άλλωστε για πολλά αλλαντικά, είναι με τυριά (σκληρά και μαλακά, από πεκορίνο μέχρι ανθότυρο). Καλός και νόστιμος, δε λέω, αλλά ο τέλειος συνδυασμός του είναι με φρούτα. Δοκιμάστε το λοιπόν, με γλυκά σύκα που είναι στο φόρτε τους αυτή την εποχή και με αχλάδια τον χειμώνα.
Θυμηθείτε να το κόψετε σε πολύ λεπτές φετούλες, όσο λεπτότερες τόσο το καλύτερο, και προσθέστε του μπόλικο φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι. Πιείτε μαζί του λευκό κρασί και αποστάγματα.
Το νούμπουλο θα το βρείτε κυρίως σε ντελικατέσεν και μαγαζιά με επιλεγμένα τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, σε συσκευασίες που ποικίλουν σε βάρος.
 
Προετοιμασία: 10 λεπτά, το πολύ. Διαλέξτε ένα κοφτερό μαχαίρι, ο στόχος είναι να κοπεί η κάθε φέτα σε πάχος 1-1.5 χιλιοστού. Το νούμπουλο κυκλοφορεί σε διάφορες συσκευασίες. Επιλέξτε κάποια που να είναι γύρω στα 350 γραμ. ώστε οι φέτες να μην είναι δυσανάλογες με το μέγεθος των σύκων. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.


Υλικά (για 4 άτομα)
12 σύκα, πλυμένα και στεγνά
36 λεπτές φετούλες νούμπουλο
φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι
ολόκληρους σπόρους πιπεριού για γαρνίρισμα

Παρασκευή: Κόβετε κάθε σύκο στο πάνω μέρος στα 4, χωρίς να διαχωρίσετε τα τεταρτημόριά του και στερεώνετε στο κόψιμο 3 φέτες νούμπουλου.
Σερβίρισμα: Toποθετείτε τα σύκα σε πιάτα ή πιατέλα, ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι και προσθέτετε μερικούς ολόκληρους κόκκους τριγύρω.

(*) Σημείωση: Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 συμπληρώνονται 183 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Πηγή: http://www.pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου