Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΡΟΓΚΑΝΟΦ



Υλικά

1 κιλό φιλέτο μοσχάρι
½ κιλό φρέσκα μανιτάρια, σε φέτες
2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο   
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι ζωμό μοσχάρι
2 κουτ. σούπας worcestershire sauce
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας   
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
μοσχοκάρυδο   
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι   
ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Κόβουμε τα φιλέτο σε μικρές μπουκιές ή σε λωρίδες, το αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια το αλευρώνουμε και το τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι.
Σε ένα αντικολλλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα και από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το διατηρούμε ζεστό.
Σοτάρουμε στο τηγάνι που τηγανίσαμε το φιλέτο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε την worcestershire sauce, την ζάχαρη, τον ντοματοπελτέ, την μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι, τον ζωμό, τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια επαναφέρουμε στο τηγάνι το κρέας και βράζουμε άλλα 3 λεπτά. Τέλος τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι, ανακινούμε το τηγάνι να πάει παντού και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω και συνοδεύουμε με ταλιατέλες η ρύζι η τηγανητές πατάτες.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Στρογκανόφ, παρασκευάζεται από σοταρισμένα κομματάκια μοσχαριού ή μέσα σε μια σάλτσα από ξινή κρέμα (sour cream) και αποτελεί κλασική ρωσική συνταγή του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή συνταγή σε πολλά κράτη, με διάφορες παραλλαγές. Πρώτη φορά αναφέρθηκε σε βιβλίο μαγειρικής το 186, ως μοσχάρι με σάλτσα μουστάρδας. Έκοβαν το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια, το αλεύρωναν και το σοτάριζαν. Μετά το περιέχυναν με σάλτσα μουστάρδας και ξινή κρέμα γάλακτος. Έκτατε έχει υποστεί πολλές παραλλαγές, με προσθήκη ρυζιού, μανιταριών, κρεμμυδιών και κρέμας γάλακτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου