ADJIKA (ΑΤΖΙΚΑ) Εθνικό καρύκευμα της Abkhazia η Adjika. Κόκκινες καυτερές πιπεριές, σκόρδα και μυρωδικά τριμμένα στην πέτρα δημιουργούν μια ευωδιαστή και φλογερή κόκκινη πάστα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι του Καυκάσου και της Abkhazia οφείλουν την μακροβιότητα τους στη χρήση της Adjika στη διατροφή τους.
Υλικά
1
κιλό καυτερές κόκκινες πιπεριές
1
κεφάλι σκόρδο
1
κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
2-3
κλωνάρια σέλινου
½
ματσάκι μαϊντανό
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε
τις πιπεριές και τις αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα κτυπάμε στο γουδί ή στο
μπλέντερ. Την βάζουμε σε βαζάκια και διατηρείτε στο ψυγείο για αρκετούς μήνες
Αν
βάλουμε αποξηραμένες πιπεριές, πρώτα θα πρέπει να τις μουλιάσουμε σε νερό.
Την
συνάντησα και σε μια άλλη εκδοχή που εκτός τις πιπεριές περιέχει, σπόρους
κόλιανδρου (50-70gr ), σκόρδο (300gr), λυκίσκο (100gr), καρύδια (200gr), χοντρό
αλάτι (300gr ), λίγη κανέλα.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου