Υλικά
1
½ κιλό κάστανα
1
κουτ. γλυκού αλάτι
1
κιλό ζάχαρη μαύρη
2
½ φλιτζάνια νερό
½
φλιτζάνι κονιάκ
2
βανίλιες
χυμό
ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Με
ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τη φλούδα των κάστανων γύρω γύρω, αρχίζοντας από
την πεπλατυσμένη πλευρά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε
το αλάτι και όταν πάρουν βράση, τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό,
τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα καθαρίσουμε βγάζοντας την εξωτερική και την
εσωτερική τους φλούδα. Δεν πρέπει να κρυώσουν
τελείως γιατί δεν θα μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε εύκολα.
Τα
τοποθετούμε ξανά σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 30 λεπτά περίπου,
μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα περνάμε από το μύλο του πουρέ η των λαχανικών.
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τον πουρέ κάστανου, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να
βράσουν σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και στη συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν
είναι σχεδόν έτοιμη η μαρμελάδα μας, προσθέτουμε τις βανίλιες, το χυμό λεμονιού,
το κονιάκ και ολοκληρώνουμε το δέσιμό της.
Την
αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αδειάζουμε σε ένα ή περισσότερα αποστειρωμένα βάζα,
αφήνοντας τα ανοιχτά μέχρι να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια τα κλείνουμε με το
καπάκι τους και τα γυρνάμε ανάποδα, να φύγει ο αέρας, και να σφραγίσουν.
Διατηρούμε
τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Μπορούμε
αν θέλουμε, να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος κανέλα και γαρύφαλλα
για περισσότερο άρωμα.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου