Υλικά
25
μέτρια φιρίκια
1
κιλό ζάχαρη
3
φλιτζάνια νερό
4-5
γαρύφαλλα
2
ξύλα κανέλλας
1
άρωμα βανίλια
2
φυλλαράκια αρμπαρόριζα
Ελάχιστο
αλάτι
3
λεμόνια (το χυμό τους)
25
αμύγδαλα ασπρισμένα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε
και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια των μήλων και στην συνέχεια
τη φλούδα τους. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό στο οποίο προσθέτουμε τον χυμό
δύο λεμονιών για να μην μαυρίσουν.
Βάζουμε
σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει
η ζάχαρη και στην συνέχεια προσθέτουμε τα μήλα (τα
σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μείνουν βυθισμένα), το αλάτι, την βανίλια, τα
γαρύφαλλα, την κανέλα και τα φύλλα αρμπαρόριζας.
Βράζουμε
σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσουν τα μήλα και να δέσει το σιρόπι και προς το
τέλος προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού για να μη μας
ζαχαρώσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό στη
κατσαρόλα, για 24 ώρες.
Σε
βραστό νερό βάζουμε τα αμύγδαλα, και τα ξεφλουδίζουμε. Αν θέλουμε τα
καβουρδίζουμε.
Αφαιρούμε
τα μπαχαρικά και την αρμπαρόριζα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και βάζουμε από ένα
σε κάθε μήλο. Μεταφέρουμε το γλυκό μας σε βάζα.
Το
σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα
πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται, δεν χύνεται, δεν στάζει.
Αν το σιρόπι μας δεν έχει δέσει, αφαιρούμε τα μήλα και το βράζουμε σε δυνατή
φωτιά για να πήξει. Αν έχει συμβεί το αντίθετο, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και
το βάζουμε να πάρει μία βράση.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου