ΥΛΙΚΑ
1
½ κιλό χοχλιούς (σαλιγκάρια)
1
φλιτζάνι κόκκινο κρασί η ξύδι
λίγο
αλεύρι
ανθός
αλατιού ή χοντρό αλάτι
πιπέρι
δεντρολίβανο
λάδι
για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Παίρνουμε
τους χοχλιούς, τους αλατίζουμε, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο τηγάνι με
το λάδι, σε μέτρια φωτιά. με το κεφάλι προς τα κάτω.
Ρίχνουμε
το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, τους ανακατεύουμε μία φορά και μετά από
δύο λεπτά τους σβήνουμε με το κρασί. Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση, για
δέκα λεπτά και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα. Θα έχουν ωραιότερη γεύση αν τους
σβήσουμε με ξύδι σπιτικό.
Σερβίρουμε
σε πιατέλα, τρίβοντας από πάνω λίγο φρέσκο δενδρολίβανο (αρισμαρί).
Μια
άλλη παραλλαγή πού κάνουν στη Κρήτη, είναι να ετοιμάσουμε ένα κουρκούτι, με
λίγο αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο τριμμένο και σκόρδο
και με αυτό να γεμίσουμε το στόμιο τους και στην συνεχεία να τους τηγανίσουμε.
Για
να ετοιμάσουμε τους χοχλιούς τους βάζουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό για μισή ώρα
για να «ξυπνήσουν». Είναι ένας τρόπος για να δούμεποιοι είναι ζωντανοί,
απομακρύνουμε αυτούς που έχουν ψοφήσει. Δεν θα πρέπει να τους χάσουμε από τα
μάτια μας, γιατί θα το «σκάσουν» μέχρι να πούμε κύμινο.
Στη
συνέχεια τους βράζουμε για 10 λεπτά, σε αλατισμένο νερό και σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζουμε
και μετά τους σουρώνουμε και τους πλένουμε καλά. Τότε μόνο είναι έτοιμοι για
μαγείρεμα. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα απ αυτή που
βράσαμε, τους υπόλοιπους τους διατηρούμε για 1-2 μέρες στο ψυγείο, αλλά και για
αρκετές μέρες στη κατάψυξη. Σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε
τη παραπάνω διαδικασία.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου