Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΣΟΥΦΛΕ ΣΠΑΝΑΚΙ




Υλικά

½ κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι γάλα
2 ½  κουτ. σούπας βούτυρο
2 ½  κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ½  κουτ. σούπας αλεύρι
5 αυγά
½ φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρ,ι τριμμένο
μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε το σπανάκι για 2-3 λεπτά, ώστε να μαραθεί. Σουρώνουμε το σπανάκι, το αφήνουμε να κρυώσει το στύβουμε να βγάλει τα υγρά του και το ψιλοκόβουμε.
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, μετά ρίχνουμε το σπανάκι, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και το σοτάρουμε και αυτό για 2-3 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε το γάλα συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πετύχουμε μια πηκτή κρέμα.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τους κρόκους των αυγών έναν έναν, μετά ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το σπανάκι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να μας δώσουν μια σφικτή μαρέγκα. Αναμιγνύουμε τη μισή ποσότητα της μαρέγκας με τη μπεσαμέλ και μετά προσθέτουμε και την υπόλοιπη, ανακατεύοντας ελαφρά για να μην μας ξεφουσκώσει το μείγμα.
Ανακατεύουμε τη μισή μπεσαμέλ με το σπανάκι και τα τυριά και τη στρώνουμε σε μεγάλο πυρέξ. Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά και το βγάζουμε αφού φουσκώσει και ροδίσει στο πάνω μέρος.
Σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστό.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου