Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΒΙΒΛΙΟ: «ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»



(...) Η κυρία Τούλα Σκληρού μας χάρισε ένα καλογραμμένο και εύστοχα διαρθρωμένο και χρηστικό βιβλίο με τίτλο: "»ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - τα ξορέξα της νόνας, τα μαγειριά της βαβάς» έναν τίτλο που μας προϊδεάζει ευχάριστα για το περιεχόμενο αυτού του πονήματος. (...) Το βιβλίο της κυρίας Σκληρού έχει πρακτική αξία. Και μέσα στην αμφισβητούμενη "ανθρωπιστικά" εποχή μας μπορεί να αποτελέσει στον τόπο μας τουλάχιστον - γι' αυτό μιλάμε - μια όαση. Η Λευκαδίτισσα, γνωστή για την περίτεχνη φροντίδα της και για το μαγειριό του σπιτιού της, με την τέχνη και εφευρετικότητά της μάς δίνει με λιτά υλικά -μα γνήσια- ένα αποτέλεσμα αξιοζήλευτο. Ας στραφούμε λοιπόν στη δική μας μαγειρική. Κι αυτό δεν είναι απόρροια συναισθηματικής φόρτισης, τοπικισμός ή μόδα. Είναι αδήριτη ανάγκη και για το μέλλον των παιδιών μας, που σήμερα στην πλειοψηφία τρώνε τα ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα, θα έλεγα, «έτοιμα φαγητά» που έχουν τις γνωστές ξένες ονομασίες, φίρμες. Όλα αυτά θα βρει ο αναγνώστης του βιβλίου της κ. Τούλας Σκληρού που είναι τόσο γνωστή, τόσο για τις δραστηριότητές της όσο και για το ταλέντο της, σε πολλούς τομείς. Θα χαρεί ο καθένας και η καθεμία την ακρίβεια των συνταγών για κάθε παραδοσιακό φαγητό, με πρόσφατες φωτογραφίες των μαγειρεμένων από την ίδια φαγητών. Την ευχαριστούμε και τη συγχαίρουμε».
(Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Σαν υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου "Ορφεύς" επί μία εικοσαετία, έχω εκτιμήσει πόσο σημαντικό πράγμα είναι η διατήρηση της παράδοσης, η φροντίδα για τη διάσωσή της και η οφειλή μας για τη μετάδοσή της στους νεώτερους.
Αυτή η οφειλή έγινε υποχρέωση και η ιδέα της εξόφλησης της ήταν η αφορμή να περισυλλέξω πληροφορίες και συνταγές, να διαβάσω τα παλιά σημειωματάρια της νόνας και να αρχίσω να γράφω και τις δικές μου εμπειρίες από την αγαπημένη μου δημιουργική ενασχόληση με τη μαγειρική και έτσι σιγά - σιγά άρχισε να δημιουργείται το βιβλίο με τις Λευκαδίτικες συνταγές.
Περιλαμβάνει πιστεύω όλους τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές της Χώρας και των χωριών για να παρασκευάσουν το καθημερινό τους φαγητό. Οι συνταγές είναι όλες δοκιμασμένες και αποτελούν το καθημερινό διαιτολόγιο των Λευκαδίτικων νοικοκυριών.
Είναι δηλαδή στην ουσία η τοπική παραδοσιακή μαγειρική της Λευκάδας με τις ιδιαιτερότητες της.
Παρατηρούμε αμέσως την ευρηματικότητα της Λευκαδίτισσας νοικοκυράς. Πώς μεταβάλλει, με τον τρόπο που μαγειρεύει και με διάφορα υλικά που χρησιμοποιεί, ταπεινά προϊόντα της φύσης, σε γευστικά πιάτα, για γεύματα και κολατσιά. Ίσως η σχετικά φτωχή παραγωγή της γης και η περιορισμένη κτηνοτροφία την έκανε ευρηματική και αυτή η ευρηματικότητα χαρακτηρίζει την πολιτισμική έκφραση του τόπου μας, ως προς τη διατροφή του.
Αυτή τη μαγειρική θέλουμε σαν τόπος να τη διαδώσουμε και έξω από τη Λευκάδα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Πιο ουσιαστική είναι η ανάγκη της υγιεινής διατροφής.
Η εξεύρεση αγνών υλικών είναι μέσα στα ζητούμενα της εποχής και η χρησιμοποίηση τους με παραδοσιακούς τρόπους στην μαγειρική είναι καθ' αυτή η παραδοσιακή μαγειρική.
Και ενώ έχουν απλοποιηθεί οι τρόποι μαγειρέματος λόγω έλλειψης χρόνου των εργαζομένων γυναικών, υπάρχει μια έντονη τάση συζήτησης γύρω από τις γεύσεις και τις διάφορες εθνικές κουζίνες και μια επιθετική διάθεση κατά της πεζότητας και της ομοιομορφίας στο φαγητό.
Έτσι επανερχόμαστε στο ζητούμενο. Υγιεινή διατροφή, αγνά υλικά, παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής του φαγητού, αξιοποίηση των σύγχρονων διευκολύνσεων στην κουζίνα.
Τα ξόρεξα της νόνας, τα μαγεριά της γιαγιάς λοιπόν, στην ηλεκτρική κουζίνα μας με όλα τα σύγχρονα μέσα και καλή σας επιτυχία!
(Από το πρόλογο της έκδοσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου