Υλικά
3
φλιτζάνια καρότο, τριμμένα στον τρίφτη
1
φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
1
φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
2
φλιτζάνια αλεύρι
1
φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα στο μπλέντερ
1
φλιτζάνι ελαιόλαδο
½
φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
4
αυγά
2
κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1
κουτ. γλυκού σόδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½
κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2
κουτ. γλυκού κανέλλα
ζάχαρη
άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κτυπάμε
στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι, τη σόδα, το
καρότο, το χυμό πορτοκαλιού, το καρύδι, τα μπαχαρικά συνεχίζοντας το κτύπημα.
Θα πρέπει η ζύμη μας να μην είναι ρευστή γιατί το καρότο διατηρεί τα υγρά του.
Βουτυρώνουμε
μια φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Για το μέγεθος της φόρμας θα
υπολογίσουμε ότι το μείγμα μας θα πρέπει να την καλύπτει μέχρι τη μέση.
Ψήνουμε
το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Το κέικ
μας έχει ψηθεί, αν το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα η ένα μυτερό μαχαίρι και όταν
τα βγάλουμε θα πρέπει να είναι στεγνά.
Το
αφήνουμε να κρυώσει και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μπορούμε
να προσθέσουμε αν θέλουμε περισσότερη ποσότητα καρότου. Αν παραλείψουμε τα αυγά
και το βούτυρο, οπότε το κέικ μας γίνεται νηστίσιμο. Επίσης μπορούμε να
προσθέσουμε στο μείγμα σταφίδες, ξηρούς καρπούς, φρούτα, καρύδα, νιφάδες βρώμης,
κακάο, γιαούρτι, κρέμα τυριού κ.α σε διάφορες αναλογίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου