Υλικά
10
καλαμαράκια (μέτρια στο μέγεθος)
5
κουταλιές λάδι
1
μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1
κουταλιά της σούπας ντομάτα πάστα, διαλυμένη
σε
½ ποτηράκι κρασί
μαϊντανό
ψιλοκομμένο
Σάψιχο
(η μαντζουράνα)
2
φλιτζάνια του καφέ ρύζι
1
ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
Αλάτι,
πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε
το κεφάλι με τα μουστάκια* από κάθε καλαμάρι, αφαιρούμε το κόκκαλο, τα πλένουμε
και τα στραγγίζουμε. Κρατάμε ένα μουστάκι για ένα καλαμάρι και τα υπόλοιπα τα
κόβουμε σε μικρά κομματάκια,
Βάζουμε
το κρεμμύδι και το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα να μαραθεί λίγο, προσθέτουμε τα
κομμένα μουστάκια, τη πάστα ντομάτα με το κρασί, τον μαϊντανό το σάψιχο, το
αλάτι, το πιπέρι, τα ανακατεύουμε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε το
ρύζι να πάρει και αυτό μερικές βράσεις.
Σε
απλωτή κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι, τη φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λίγο
νερό και τα καλαμαράκια και αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά. Παίρνουμε
ένα-ένα καλαμάρι και το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι με το υλικό της ρηχής
κατσαρόλας. Το κλείνουμε με το μουστάκι που έχουμε κρατήσει και το στερεώνουμε
με μια οδοντογλυφίδα. Τα ξανατοποθετούμε στη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να
βράσουν για μία ώρα.
Με
τον ίδιο τρόπο γίνονται σε ταψάκι η πυρέξ στο φούρνο.
*Στην
Ιθάκη «μουστάκια» λένε τα πλοκάμια από τα καλαμάρια.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΑΖΟΥ -
ΙΘΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου