Χρησιμοποιούμε ποικιλία από γλυκά χόρτα όπως σέσκλα, μπουράτζινα, σπανάκι, πράσα, λάπατα, στριφτούλια, μεραλίδες κ.α.
Υλικά
4-5
κρεμμυδάκια φρέσκα
3-4
σκόρδα φρέσκα
Μαϊντανό,
σάψιχο (η μαντζουράνα), μάραθο, μέντα
Αλάτι,
πιπέρι
1
ποτηράκι του κρασιού λάδι
1
φλιτζάνι του καφέ ρύζι
Λίγο
τραχανά (προαιρετικά)
Φύλλο
για πίτες (η σπιτικό)
Εκτέλεση
Κόβουμε
τα χόρτα και τα μυρωδικά ψιλά-ψιλά. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε μισό
ποτηράκι λάδι και αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια τα χόρτα πού καλά. Τα
σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για δύο ώρες. Προσθέτουμε το ρύζι, το πιπέρι, το
τραχανά και το υπόλοιπο λάδι και τα ανακατεύουμε. Ετοιμάζουμε ανάλογο ταψί, το
λαδώνουμε, στρώνουμε ένα φύλλο η δύο σπιτικά, ρίχνουμε τα χόρτα και τα
σκεπάζουμε με ένα η δύο φύλλα σπιτικά. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα
περίπου. Οι παλιές νοικοκυρές την έψηναν στα κάρβουνα σε χαμηλή πυροστιά και τη
γύριζαν με το πλαστήρι. Είναι ο παραδοσιακός τρόπος.
Μ
ε τον ίδιο τρόπο γίνεται και η πίτα με σπανάκι, αντί για την ποικιλία χόρτων.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΑΖΟΥ –
ΙΘΑΚΗ
*Λάχανα
στην Ιθάκη λέγονται γενικά τα χόρτα και άρα λαχανόπιτα σημαίνει χορτόπιτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου