Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΒΑΤΟΠΙΤΑ


Δεν είναι πίτα, αλλά ψωμί που ψήνω στη τσερέπα. Σε πολλά σπίτια, που δεν είχαν δικό τους φούρνο, έψηναν το ψωμί στη τσερέπα. Η αβαβατόπιτα ήταν περισσότερο γνωστή στα χωριά της βόρειας Ιθάκης.

Υλικά

Ανάλογο αλεύρι
Αλάτι, νερό
και μαγιά

Εκτέλεση

Πλάθω το ζυμάρι σε σχήμα πίτας, δηλαδή στρογγυλό και λεπτό σε πάχος.
Τα τοποθετώ σε ένα ταψί που χωράει κάτω από τη τσερέπα και το σκεπάζω με μια πετσέτα μέχρι να φουσκώσει. Μέχρι να ετοιμαστεί για ψήσιμο, καίω τη τσερέπα. Σκεπάζω το ταψί με την αναβατόπιτα με τη καυτή τσερέπα.
Τα ψωμί ψήνεται και φουσκώνει, όπως στο φούρνο. Αποκτάει και κάτι από την ιδιαίτερη γεύση που δίνει η τσερέπα στα φαγητά.

ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΜΑΓΟΥΛΑΣ - ΙΘΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου