Υλικά
1
1/2 κιλό πατάτες
250
γραμ. τυριά τριμμένα (ένταμ, κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
2
κουτ. σούπας βούτυρο
2
κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2
σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1
κουταλιά μέλι
2
φλιτζάνια γάλα η κρέμα γάλακτος
2
αυγά
ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε
τις πατάτες και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, για 25 λεπτά
περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και μόλις κρυώσουν τις κόβουμε σε
λεπτές φέτες.
Σε
ένα τηγάνι με βούτυρο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν,
προσθέτουμε το μέλι να διαλυθεί.
Βουτυρώνουμε
ένα πυρέξ και απλώνουμε τις μισές πατάτες,
αλατοπιπερώνουμε
και ρίχνουμε από πάνω τα υλικά απ το τηγάνι και στη συνέχεια απλώνουμε τη μισή
ποσότητα των τριμμένων τυριών. Απλώνουμε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες και τα
τυριά. Σε ένα μπολ, κτυπάμε τα αυγά με την
κρέμα γάλακτος η το γάλα προσθέτουμε τη ρίγανη και λίγο πιπέρι και τα
περιχύνουμε πάνω στο φαγητό μας.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και
να κάνει κρούστα. Όταν βγάλουμε το πυρέξ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 10
λεπτά να κρυώσει και μετά το κόβουμε και το σερβίρουμε.
Μπορούμε
αν θέλουμε να προσθέσουμε στο ογκρατέν και φέτες μπέικον, η φέτες γαλοπούλα η
φέτες ζαμπόν (ψιλοκομμένα) και πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη. Επίσης μπορούμε
αντί να φράσουμε τις πατάτες να τις τηγανίσουμε.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου