Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ



Υλικά

250 γραμ. φυτικό βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο  του
2 βανίλιες
½ φλιτζάνι κονιάκ
αλάτι

για τη γέμιση
6 μήλα, στο τρίφτη
1 φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
γαρίφαλο

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα τριμμένα μήλα, τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη κανέλα, το γαρίφαλο, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά.
Στο κάδο του μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ, τις βανίλιες και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια σφικτή ζύμη και την χωρίζουμε στα δύο. Τη μισή ζύμη την βάζουμε στη κατάψυξη για 20-30 λεπτά και πριν παγώσει καλά την τρίβουμε στο τρίφτη του κρεμμυδιού, από τη πλευρά με τις χοντρές τρύπες. Την άλλη μισή την απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Στρώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα μήλα και από πάνω απλώνουμε τη τριμμένη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι ψηθεί η βάση της και να ροδοκοκκινίσει αρκετά από πάνω.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου