Υλικά
10-12
μέτρια καλαμάρια
2
κρεμμύδια, στο τρίφτη
½
φλιτζάνι ελαιόλαδο
1
σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1
ντομάτα, ψιλοκομμένη
1
φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½
φλιτζάνι λευκό κρασί
2
κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½
φλιτζάνι ρύζι
σάψιχο
η μαντζουράνα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε
τα καλαμαράκια, κόβουμε τα κεφάλια με τα πλοκάμια, αφαιρούμε τα δόντια και τα
μάτια, αφαιρούμε τα πτερύγια και το κόκκαλο, αδειάζουμε το εσωτερικό τους και
τα πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια.
Σε
ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να
μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα πλοκάμια με τα πτερύγια και τα σοτάρουμε και αυτά.
Σβήνουμε
με το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, το σάψιχο, αλάτι και πιπέρι
και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, ρίχνουμε και το ρύζι ανακατεύουμε και τα
αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε
τα καλαμαράκια με ένα κουταλάκι με το μείγμα από το τηγάνι, κλείνουμε το στόμιο
τους με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ. Αραιώνουμε το πελτέ
ντομάτας σε δύο φλιτζάνια νερό, προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο και τυχόν γέμιση
που μπορεί να περίσσεψε και τα ρίχνουμε στο πυρέξ γύρω και πάνω από τα
καλαμαράκια.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί
προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό.
Μπορούμε
να τα ψήσουμε και στη κατσαρόλα για μία ώρα περίπου.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου