Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ


Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
50 γρ. ξηρή μαγιά
250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
300 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
λίγο αλάτι
1 φακελάκι μαχλέπι
½ κουτ. γλυκού μαστίχα
1 κρόκο αυγού γάλα για το άλειμμα
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη μαγιά με το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα (κτυπημένη με μια κουταλιά ζάχαρη) και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμη και την ξαναδουλεύουμε. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη όλη τη νύχτα να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας την άλλη μέρα, που θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε σε τρία μπαστούνια. Πλάθουμε σε κορδόνια, τα πλέκουμε σε κοτσίδα και τα ενώνουμε στις άκρες. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει 1-1 ½ ώρα περίπου.
Αλείφουμε  την επιφάνεια του τσουρεκιού με το κρόκο αυγού κτυπημένο με μια κουταλιά γάλα και το πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου