Υλικά
1
½ κιλό πατάτες
3
κουτ. σούπας βούτυρο
1
½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1
φλιτζάνι ρεγκάτο, τριμμένο
1
½ φλιτζάνι ένταμ, τριμμένο
10
φέτες ζαμπόν, σε λωρίδες
3
φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1
φλιτζάνι γάλα
½
κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
½
κουτ. γλυκού αλάτι
μοσχοκάρυδο
κανέλα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε
και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Τις
τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί η τις
ψήνουμε στο φούρνο αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν λίγο, όχι
όμως να ροδίσουν.
Σε
ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, το πιπέρι, το αλάτι τη κανέλα και το
μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε
ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε σε στρώση τις μισές από τις πατάτες, τα μισό
μείγμα τυριών και τις μισές φέτες από το ζαμπόν.
Απλώνουμε
από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες, από πάνω τα τυριά και τελευταία τις φέτες
ζαμπόν. Περιχύνουμε με τη κρέμα γάλακτος, το γάλα και το βούτυρο και τις σκεπάζουμε
με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε
το σουφλέ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τον
φούρνο το πυρέξ και το αφήνουμε για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Μπορούμε
να μην τηγανίσουμε η να ψήσουμε τις πατάτες στο φούρνο, στην αρχή, μπορούμε να
τις βράσουμε ελάχιστα, η να τις βάλουμε κατευθείαν στο πυρέξ και να ψήσουμε το
σουφλέ για 50 λεπτά σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο και για άλλα 20 λεπτά να το
αφήσουμε ξεσκέπαστο.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου