Τι χρειαζόμαστε
7 - 8 φύλλα χειροποίητα
12 - 15 αυγά καλά χτυπημένα
½ κιλό φρέσκο γάλα
1 ½ φλιτζάνι λάδι ή ½ φλιτζάνι
βούτυρο (δίνει άρωμα)
1 κιλό τυρί σφήνα ή άλλο
σκληρό χωριάτικο τυρί
Πώς το κάνουμε:
Πλάθουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε
να περιμένουν.
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και
προσθέτουμε το γάλα σ’ αυτά.
Χοντροκόβουμε το τυρί με το
μαχαίρι.
Τοποθετούμε ένα φύλλο, το πιο
μεγάλο, στο λαδωμένο ταψί ώστε να καλύψει και όλα τα τοιχώματα και για να
κλειστεί όλη η πίττα μέσα.
Αλείβουμε με λάδι (και
βούτυρο) το φύλλο καλά και με κουτάλα ρίχνουμε από το μείγμα αυγού και γάλακτος
ενώ με το χέρι σκορπάμε χοντροκομμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι το
τελευταίο φύλλο. Τότε γυρνάμε προς τα μέσα το αρχικό φύλλο και τοποθετούμε το τελευταίο
γυρίζοντας και αυτό προς τα μέσα.
Το αλείβουμε με βούτυρο και
αυγό ώστε να κάνει κρούστα, το ραντίζουμε με λίγο νερό και τρυπάμε με πιρούνι
εδώ και εκεί.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για
1 ώρα περίπου προσέχοντας να κάνει πάτο η πίτα και να ξεχωρίσει από τα
τοιχώματα.
Η συνταγή αυτή είναι πολύ
εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη!! Την φτιάχνουν οι νοικοκυρές τις απόκριες στην
Λευκάδα και την βρήκα στο βιβλίο «Λευκαδίτικη Κουζίνα -Τα ξορέξα της νόνας, τα
μαγεριά της βαβάς»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου