Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΠΕΛΤΕΣ ΨΗΜΕΝΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ




Υλικά

5 ολόκληρα κεφάλια σκόρδου
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1 κουτ. σούπας ξίδι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα κεφάλια σκόρδου στις σκελίδες τους και τις ξεφλουδίζουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Απλώνουμε τα σκόρδα στο αλουμινόχαρτο και τα τυλίγουμε. Βάζουμε το τυλιγμένο αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα σκόρδα για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε πιέζοντας το αλουμινόχαρτο με το δάχτυλό μας).
Στη συνέχεια πολτοποιούμε τα ψημένα σκόρδα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε τον πελτέ σε ένα βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.
Εκεί διατηρείται για 2 - 3 μήνες.

Αν μας αρέσει το σκόρδο, αλλά μας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του, να ένα κόλπο για να «μαλακώσει» η αψάδα του και να γλυκάνει. Τον πελτέ τον κρατάμε φυλαγμένο σε βαζάκι καλυμμένο με ελαιόλαδο και τον χρησιμοποιούμε ποικιλοτρόπως. Ακόμα και για να φτιάξουμε ένα πιο φίνο τζατζίκι.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ ΣΚΟΡΔΟΥ;
Ιδού μερικές ιδέες για να αξιοποιήσουμε τον πελτέ σκόρδου:
Αν ανακατέψουμε 1 κουταλάκι από αυτόν τον πελτέ με το άρτυμα οποιασδήποτε σαλάτας, ζωηρεύει και βαθαίνει τη γεύση της.
Βάζοντας 1 κουταλιά πελτέ σε μια χορτόσουπα, «ανεβάζουμε» τη γεύση της. Όμως αντί να τον βάλουμε στην κατσαρόλα, αφήνουμε να βάλει ο καθένας όσο θέλει, στο πιάτο του.
Αν ψήσουμε ολόκληρο κοτόπουλο, αλείφουμε το εσωτερικό του με το ψημένο σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα όπως τα συνηθίζουμε.
Προσθέτουμε λίγο πελτέ σκόρδου σε οποιοδήποτε φαγητό με εντόσθια.
Ο πελτές ψημένου σκόρδου ταιριάζει γάντι με όλα τα θαλασσινά, από αστακό μέχρι μύδια.
Τον δοκιμάζουμε στη σάλτσα μας για μακαρόνια ή σε ένα ζουμερό πιλάφι.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου