Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΣΟΦΡΙΤΟ

Υλικά

1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (φέτα)
1 κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι αλεύρι
½ φλιτζάνι λάδι
3 κουταλιές ξύδι
1 φλιτζάνι κρασί
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας το κόβετε σε λεπτές φέτες και τις στραγγίζετε. Τις πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Τις αλευρώνετε, βάζετε σε ένα τηγάνι το λάδι και μόλις κάψει, ρίχνετε τις φέτες, τις τηγανίζετε λίγο και τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, και το μαϊντανό.
Βάζετε σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα μια στρώση πατάτες. Ρίχνετε λίγο από το μείγμα των μυρωδικών, κατόπιν μια στρώση κρέας, μείγμα, πατάτες, κ.λ.π. ωσότου τελειώσουν τα υλικά.
Προσθέτετε το λάδι, το ξύδι, το κρασί, λίγο νερό και το σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά, για να μην κολλήσει το φαγητό. Η κατσαρόλα χρειάζεται συχνά κούνημα, αλλά όχι ανακάτεμα γιατί θα λιώσουν οι πατάτες.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

Είναι πικάντικο φαγητό και αν κολλήσουν λίγο οι πατάτες στον πάτο, μην τις πετάξετε. Αυτές ζητούν περισσότερο στο τραπέζι, όσοι φυσικά ξέρουν.
Το σοφρίτο είναι γνωστό κερκυραϊκό έδεσμα αλλά αυτή η συνταγή είναι πολύ παλιά, της γιαγιάς μου, και πολύ πιο νόστιμη.

ΝΤΟΡΑ ΔΑΛΕΖΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου