Υλικά
1 αρνάκι η κατσικάκι 10-12
κιλά
10 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλάτι
3 κουτ. σούπας πιπέρι
μερικές κληματόβεργες
μια μεγάλη λαμαρίνα του
φούρνου
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το
αρνί η το κατσίκι και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι η στο πάγκο εργασίας σε μια
μεγάλη νάιλον σακούλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι
με το πιπέρι και το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε το
αρνί παντού.
Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε
το αρνί σε διάφορα σημεία που έχει ψαχνό. Μεγαλώνουμε τις τρύπες με το δάκτυλο
και τις γεμίζουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο και αλατοπίπερο.
Αλείφουμε ελαιόλαδο, σκόρδο
αλάτι και πιπέρι το εσωτερικό της κοιλιάς.
Δένουμε τα πόδια του αρνιού
και αν δεν χωράει στη λαμαρίνα του φούρνου το κόβουμε στη μέση.
Απλώνουμε τις
κληματσές (κληματόβεργες) σταυρωτά στη λαμαρίνα και τοποθετούμε πάνω το αρνί. Το
πάμε στο φούρνο της γειτονιάς το πρωί και το παίρνουμε νωρίς το μεσημέρι. Θα
χρειαστεί να ψηθεί 3 ½ -4 ώρες.
Ο φούρναρης θα προσθέσει νερό
στη λαμαρίνα για να μην καεί το αρνί και οι κληματσές.
Αν θέλουμε να ψήσουμε το αρνί
στο φούρνο της κουζίνας μας θα πρέπει να πάρουμε μικρότερο αρνί (6-7 κιλά) η να
το κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια και ακολουθούμε την ίδια προετοιμασία και ψήνουμε
το αρνί στους 180 βαθμούς για 3 ½ - 4 ώρες.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου