Υλικά
½ κιλό φύλλο κανταΐφι
150 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
λιωμένο
½ κιλό ανθότυρο, ή τυρί κρέμα η τυρί dil peyniri
1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης
για το γαρνίρισμα
για το σιρόπι
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κόβουμε με ένα
ψαλίδι τις ίνες από το κανταΐφι, τις ξεχωρίζουμε και τις μοιράζουμε σε δύο
μέρη. Με ένα πιρούνι λιώνουμε το τυρί. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το
βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από το «μαδημένο» κανταΐφι και ανακατεύουμε καλά να
πάει παντού.
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια και
απλώνουμε το μισό κανταΐφι αντίστοιχα. Μοιράζουμε από πάνω το θρυμματισμένο
τυρί από τα δύο ταψάκια και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι, πιέζοντας
με το χέρι μας το φύλλο κανταϊφιού πάνω στο τυρί. Ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο
από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βράζουμε τα υλικά για το
σιρόπι μέχρι να δέσει ελαφρά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε τα ταψάκια μας από
το φούρνο και όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
Γαρνίρουμε με φιστίκια
Αιγίνης και σερβίρουμε.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Το Κιουνεφέ είναι κανταΐφι με
τυρί και σιρόπι προέρχεται από τη Μ. Ασία και το φτιάχνουν πολύ στη
Κωνσταντινούπολη. Μόνο που εκεί χρησιμοποιούν τυρί dil peyniri, ενώ στην Ελλάδα
συνήθως το φτιάχνουμε με τυρί κρέμα η ανθότυρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου