Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα,
σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύσω τη συνταγή της γιαγιάς μου, για το
κουλούρια που κάναμε ειδικά για την μεγάλη αυτή γιορτή.
Τα κουλούρια αυτά γίνονται
αρκετές ημέρες πριν την Ανάσταση. Όσο μένουν, τόσο καλύτερα γίνονται.
Όπως όλες μου οι συνταγές, η
δοσολογία είναι μετατροπή της οκάς σε κιλά.
ΥΛΙΚΑ
1.280 γραμ. Αλεύρι σκληρό
(για τσουρέκι)
160 γραμ. Βούτυρο αιγοπρόβιο
400 γραμ. Ζάχαρη
8 Αυγά
130 γραμ. Γάλα χλιαρό
30 γραμ. Αμμωνία
1 κουτ. Σούπας σόδα
Λίγο λεμόνι
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μία
μεγάλη λεκάνη,
Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών
σε σφιχτή μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη
ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα. Τα
ρίχνετε στο αλεύρι. Ανακατεύετε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτετε.
Προσθέστε και τη σόδα σε λίγο λεμόνι καθώς και τη βανίλια.
Ζυμώνετε πολύ καλά και
αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία τουλάχιστον ώρα.
Πλάθετε τα κουλούρια σε
διάφορα σχήματα και ψήνετε στους 160 – 170 βαθμούς.
Αν θέλετε, μπορείτε να
περάσετε με πινέλο αυγό χτυπημένο πάνω από τα κουλουράκια.
Chez Vassiliki – ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου