Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ



Υλικά

1 κουνέλι (2 κιλά περίπου)
2 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο
4 σκελίδες σκόρδο
4-5 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ξύδι
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
½ κουτ. γλυκού πιπέρι ολόκληρο
2 ξυλάκια κανέλα
3 φύλλα δάφνης
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
κύμινο
αλάτι   
πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μερίδες το κουνέλι και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε μέσα το ξύδι, το κρασί, τη δάφνη, το μπαχάρι, τα κρεμμύδια στιφάδου και τα αφήνουμε να μαριναριστούν τουλάχιστον για 12 ώρες. Μετά το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και το τσιγαρίζουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κουνέλι και τα κρεμμύδια και ρίχνουμε και τη μαρινάδα, αλάτι και πιπέρι και νερό τα ανακατεύουμε, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για μια ώρα περίπου, μέχρι να το κρέας μαλακώσει καλά και να μείνει με το λάδι του. Αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.

Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κρεμμυδάκια τα βάζουμε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε για μισή ώρα να μαλακώσουν τα φλούδια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

*Στιφάδο, από την αρχαία ελληνική λέξη τύφος που σημαίνει... ατμός, βενετσιάνικα είναι stufado και λατινικά extufare.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου